Umesto voća obrali prevaru

LJ. PRERADOVIĆ - N. SUBOTIĆ

06. 02. 2018. u 07:54

Krivična prijava novosadske policije protiv agencije "Pal centrum". Radnici, njih 109, platili za put, a nikad nisu stigli u Italiju

Уместо воћа обрали превару

Foto Shutterstock

OPERATIVCI za privredni kriminal novosadske policije, posle trogodišnje istrage, Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu podneli su krivičnu prijavu protiv agencije "Pal centrum" i njenog nekadašnjeg vlasnika i zastupnika Miroslava Velimirovića zbog prevare. Obećavajući sezonski posao branja voća u Italiji, on je, kako se sumnja, od 16. marta do 9. aprila 2015. prevario 109 zainteresovanih za ovaj posao, koji su mu na ime troškova uplatili po 120 evra, odnosno, 14.500 dinara.

Od odlaska na plantaže voća, ispostavilo se posle nekoliko meseci, nije bilo ništa, a ojađeni građani, među kojima i po nekoliko članova iste porodice, policiji su podneli prijave protiv agencije "Pal centrum".

- Agencija "Pal centrum" je sklopila ugovor sa firmom "Centroprodukt" iz Zagreba, koja je opet imala ugovor sa italijanskim preduzećem "Zoneti fruta" iz Verone - predočavaju u Odseku za suzbijanje privrednog kriminala u PU Novi Sad. - Novosadska agencija je polovinom marta dala oglas da nudi sezonski posao u Italiji, i tada su zaključeni prvi, tipski ugovori, uz obavezu da klijentima u roku od 60 dana obezbede posao.

Bilo je još navedeno da agencija iz Novog Sada zastupa hrvatsku firmu i da je posao na šest meseci.

- Istragom smo, u saradnji sa kolegama iz Hrvatske, došli do podatka da su ugovori između ovih firmi bili falsifikovani, odnosno da ih je overio notar u Vukovaru, koji je nekoliko godina pre toga otišao u penziju - navode dalje u novosadskoj policiji. - Firma "Centroprodukt" u Zagrebu nema ništa samo poštansko sanduče, a proverom je utvrđeno da joj je račun u blokadi.

Preko kancelarije Interpola u Rimu, novosadskim operativcima je iz Italije odgovoreno da firma "Zoneti fruta" ne postoji, a da je dokumenta prevela sudski tumač za italijanski jezik, koja nije bila ovlašćena.

NEMA DOKUMENTACIJE

su se prostorije nalazile u Bulevaru kneza Miloša, nije uredno vodila dokumentaciju, niti je u njihovim prostorijama nađen ugovor sa hrvatskom firmom. U knjigovodstvu nisu evidentirali novac koji su uplatili zainteresovani za posao u inostranstvu. Ova firma je od oštećenih uzela 1.650.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije