KRALjEVO – Osim problema s fenolom i teškim metalima koji su proteklih decenija ploveći Ibrom iz termoelektrana u Obliću i „Trepče“ na Kosmetu često znali da u Kraljevu i okolini izazovu ekološke incidente, Kraljevčani se gotovo svake godine, u vreme nabujalih reka, susreću sanovom, potencijalnom ekološkom nevoljom.


Pročitajte još: POPLAVE KOD PRIJEPOLjA: Više porodica napustilo kuće, 5.000 ljudi bez pijaće vode (FOTO)


Zbog visokog vodostaja usled obilnijih padavina i topljenja snega na obližnjim planinama, snažna i brza matica Ibra bukvalno valja drvlje i kamenje, (do)noseći ponajviše sa Kosmeta, Sandžaka, ali i Crne Gore, kao i najmanje stotinak divljih deponija u svom i priobalju svojih pritoka - gomile smeća. Protičući kroz Kraljevo, Ibar ovih dana bukvalno podseća na ploveću deponiju, a obala uz šetalište u centru grada zatrpana je đubretom.


Pročitajte još: Bački kanal zaštićen!


- Sam Ibar, ali i ono što plovi po njemu zapravo je naša slika i prilika. Tu reku, koja predstavlja pravo prirodno blago, moramo da sačuvamo, ali je to veoma teško jer je ovde u pitanju ne samo regionalni, već i prekogranični problem. Nadležni organi, prvenstveno inspekcije, morali bi ozbiljnije da se pozabave ovim problemom i drastičnije kažnjavaju zagađivače – kaže Miroslav Pavlović iz ovdašnjeg Ekološkog pokreta Ibar“.

Ako ništa drugo, Kraljevčani bar ne moraju da strahuju za vodu koju piju, jer je ona prema hemijskim i biološkim analizama Zavoda za javno zdravlje - potpuno ispravna za upotrebu.