NAŠ ugledni ginekolog dr Tihomir Vejnović, profesor novosadskog Medicinskog fakulteta i upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KVC želi da Novi Sad, grad u kojem je tokom tri decenije njegove lekarske prakse rođeno više od 100.000 beba, nastavi pozitivan prirodni priraštaj, kakav se beleži protekle tri godine.

Pročitajte još: Novi Sad: Epidemija morbila i za „bele mantile“

Među željama dobitnika Februarske nagrade, najvišeg gradskog priznanja, jeste i to da se, kako ističe, mudrom upotrebom nauke, posebno medicine, poboljša ukupno stanje čovečanstva i da u budućnosti preovladavaju ljubav i tolerancija među ljudima.

- Februarska nagrada sadrži mnoge simbole, poput slobode i tolerancije, a dobiti je znači veliku čast, ali i obavezu da nastavim tu simboliku, kako u pogledu kvaliteta rada, tako i odnosom sa kolegama - kaže profesor Vejnović za "Novosti".

Profesor odmah dodaje kako dobijenu nagradu vidi i kao priznanje za svih 400 zaposlenih u novosadskom porodilištu, popularnoj "Betaniji".

Pročitajte još: HEROJ IZ KIKINDE: Proradio mu "policijski crv" pa se suprotstavio lopovu sa mačetom

- Kada sam iz rodnog Apatina došao ovde, Novi Sad je imao oko 95.000 stanovnika, a u proteklih 30 godina moje prakse, na svet u "Betaniji" došlo više od 100.000 devojčica i dečaka, čitav jedan grad. To je simbolika i zalog za budućnost, ne samo grada Novog Sada, nego Vojvodine i Srbije.

JOŠ JEDNO PORODILIŠTE U SRBIJI imamo tri velika porodilišta, dva u Beogradu i jedno u Novom Sadu, u kojima se godišnje ukupno porodi više od 25.000 žena, što je polovina ukupnih porođaja. Druga polovina porođaja obavi se u ostalih 50 manjih porodilišta. - Porođaji se sve više centralizuju i mi smo već predložili da u Novom Sadu bude izgrađeno još jedno porodilište, koje bi imalo funkciju gradskog, kapaciteta 3.500 do 4.000 porođaja - napominje Vejnović.

Vejnoviću je, kako je navedeno u obrazloženju, nagrada uz ostalo pripala i za istaknuti akademski i klinički angažman sa međunarodno priznatim rezultatima rada u zdravstvu. U njegova značajna naučna dostignuća ključno mesto zauzima modifikacija tehnike carskog reza, prezentovana u 17 svetskih institucija, poput Mejo klinike, Prvog univerziteta u Moskvi i drugih.

- Tom tehnikom smanjuju se posledice koje takva operacija može da prouzrokuje - objašnjava profesor i dodaje da je u svetu danas procenat carskog reza u višestrukom porastu, što govore podaci da se u Rumuniji 60 odsto žena porodi tom metodom, u Mađarskoj 55 procenata, a u Nemačkoj i Austriji oko 40 odsto.

Napredujemo u toj grani medicine, ali poslednjih godina napredak je uočljiv i u ukupnom zdravstvu naše zemlje, ističe profesor Vejnović, navodeći u prvom redu značajne korake u prevenciji raka grlića materice i karcinoma dojke, u čemu se u Srbiji dostižu svetski standardi.

Veliko znanje i bogato iskustvo Vejnović prenosi svojim studentima, stalno ih podsećajući na neprocenjivi značaj obrazovanja.

- Obrazovanje je neka vrsta spasa, leka za ljude. Ono čoveku daje potpuno drugačije motive, pročišćava um i dušu i temelj je uspeha svakog društva - zaklljučuje cenjeni sagovornik "Novosti". - Ulaganje u obrazovanje i nauku, pre svega u mlade, jeste najbolja investicija, koja se višestruko vraća svakom, pa i našem društvu.

MEDICINA I MUZIKA - U PORODICI

PROFESOR Vejnović žaže da je prvi lekar u familiji, u kojoj su preci s majčine strane uglavnom bili naklonjeni muzici i drugim umetnostima, dok su oni po očevoj liniji bili uglavnom vojnici i policajci.

- Zahvalnost za uspeh dugujem roditeljima kao i svojoj porodici. Ćerke Aleksandra i Ana Marija nastavljaju porodičnu lekarsku tradiciju, a najstarija Dorotea uskoro će doktorirati na Muzičkoj akademiji u Beogradu.