OKO hiljadu radnika u kruševačkim komunalnim preduzećima imaće veća prava zahvaljujući kolektivnim ugovorima koji su potpisani u petak u Gradskoj upravi. Tako bar tvrde predstavnici sindikata i rukovodioci pet javnih preduzeća iz komunalnog sektora koja su na budžetu grada. Za početak, u ovoj godini predviđeno je da isplata solidarne pomoći zaposlenima bude obavezujuća, pa će praktično i preduzeća koja su u dugovima morati da sa 41.800 dinara pomognu zaposlenima.

Pročitajte još: Kruševac: Počeo zimski režim održavanja puteva

- Potpisivanje ovih ugovora je rezultat dijaloga i kruna je reformskog procesa koji je započet u našim javnim preduzećima - ocenjuje Jasmina Parulović, gradonačelnica Kruševca. - Postoje i neke pogodnosti koje su direktori, zahvaljujući podršci sindikata i grada, dobili ovim ugovorima, a to je da mogu da nagrade rad a sankcionišu nerad.

Milan Grujić, predsednik Republičkog sindikata komunalne i stambene delatnosti Srbije, navodi da su svi morali malo da popuste. Zbog niskih zarada, koje se kreću oko 22.000 dinara, u Kruševcu su sva komunalna preduzeća isplatila solidarnu pomoć. Očekuje se da i ove godine bude tako, kao i da se ispoštuju neke specifičnosti posebnog kolektivnog ugovora.

Pročitajte još: Komunalci bez nade

Očekuju se veća prava za Kruševljane koji rade u JKP "Gradska toplana", "Vodovod", JKP "Kruševac", JP "Poslovni centar" i JP za urbanizam i planiranje, a koja se odnose, između ostalog, na jubilarne nagrade, bolovanje i minuli rad.

Poslodavci veruju da će radnicima biti bolje. Prema rečima direktora Vodovoda Vladimira Milosavljevića, u dogovoru sa dva reprezentativna sindikata biće omogućena veća prava za komunalne radnike.

BROJ ZAPOSLENIH RADNIKA

NAJVIŠE radnika u javno-komunalnom sektoru radi u JKP "Vodovod" (330) i u JKP "Kruševac" (265), a potom slede JKP "Gradska toplana", sa 186, i JP "Poslovni centar", sa 176 zaposlenih. Najmanje ih ima najmlađe preduzeće, JP "Urbanizam i planiranje" - 47. Prosečna plata u ovom sekturu je 32.000 dinara i za 18 odsto je niža u odnosu na državni prosek. Više od 20 odsto zaposlenih je na minimalcu.