Za mace posebni boksevi

Lj. PRERADOVIĆ

25. 01. 2018. u 14:46

За маце посебни боксеви
Uskoro proširenje prihvatilišta za napuštene životinje

OSIM pasa o kojim su vlasnici iz nekog razloga prestali da brinu, u prihvatilištu za napuštene životinje u Novom Sadu biće mesta i za mačke slične sudbine. Uskoro počinje izgradnja objekta pansionskog tipa, u koji će moći da se smesti oko 50 mačaka.

Taj posao bi, po rečima Aleksandra Bursaća, direktora JKP "Zoohigijena i veterina", trebalo da počne uskoro. Najpre će u martu biti raspisana javna nabavka, a za te namene je iz gradske kase izdvojeno oko 4,9 miliona dinara.

- Prihvatilište dosad nije imalo poseban objekat za mačke koji je propisan pravilnikom o uslovima koji moraju da se ispune - kaže Bursać. - Objekat će imati kontejnere u kojim će se smestiti kavezi za udoban smeštaj mačaka u natkrivenom delu prihvatilišta. A životinjama će biti obezbeđen i otvoreni prostor za šetnju, kada to vreme omogući.

PROČITAJTE JOŠ - Pokrenuta kampanja za zaustavljanje zlostavljanja životinja

Deo za mačke će biti odvojen od onog u kojem su smešteni njihovi poslovični neprijatelji, psi, tako da neće dolaziti u bilo kakav kontakt. Iz gradske kase "Zoohigijeni" će u 2018. godini za ostale investicije biti izdvojeno oko 28 miliona dinara. Novac će se iskoristiti za nabavku opreme za veterinarsku ambulantu.

U prihvatilištu se nalazi oko 450 pasa koje su vlasnici ostavili na ulici, ne želeći da se brinu o njima. Neki od njih budu udomljeni, a građani koji žele mačku za kućnog ljubimca, moći će ovde da je preuzmu.


BRIGA O BLEKIJU

ZAPOSLENI u prihvatilištu već tri godine brinu o mačoru Blekiju, koji se posle toliko vremena odomaćio i ne smeta mu što je okružen psima. Mačak je izvesno vreme bio u jednoj muzičkoj školi, đaci su se emotivno vezali za njega, a kada je došao raspust, bili su zabrinuti za njegovu sudbinu, pa su ga odneli u prihvatilište.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije