Rezultati opravdali čuvare kontejnera

N. SUBOTIĆ

25. 01. 2018. u 11:26

Komunalci "Čistoća" nastaviće angažman sa agencijom za obezbeđenje. Smanjen broj oštećenih posuda, uskoro raspisivanje tendera

Резултати оправдали чуваре контејнера

KONTEJNERI u Novom Sadu će, kako je potvrđeno "Novostima" u JKP "Čistoća", i ove godine će imati "čuvare", jer je, kako navode u poslovodstvu ove gradske firme, njihovo angažovanje dovelo do odličnih rezultata.

"Čistoća" je, podsećamo, prva u Srbiji, sredinom prošle godine angažovala dve agencije za obezbeđenje, sa ciljem da njihovi radnici patroliraju gradom, i tako "čuvaju" kontejnere. Glavni zadatak je bio da spreče njihovo oštećivanje. Drugi zadatak, zaustavljanje sakupljača sekundarnih sirovina u njihovom "poslu", međutim, izazvao je veliku pažnju javnosti, pa i reagovanje nevladinih organizacija, koje su smatrale da se sakupljačima sekundarnih sirovina na taj način uskraćuje pravo na rad.

Iz "Čistoće" je, međutim, odgovoreno kako je smeće u kontejnerima, pa samim tim i sekundarne sirovine, vlasništvo Novog Sada, i da se sakupljanjem pravi velika šteta ovom preduzeću, koje na deponiji ima pogon za odvajanje sekundarnih sirovina.

- Pokazalo se da je posao u koji smo ušli sa agencijama za obezbeđenje dao dobre rezultate i nastavićemo s takvom praksom - jasni su u "Čistoći". - Sve je manje oštećenih podzemnih kontejnera, pa naše preduzeće, odnosno Grad Novi Sad, trpi daleko manju štetu. Upravo zato planiramo da i ove godine raspišemo tender, kao što je bio raspisan i prošle godine i biće angažovan onaj ponuđač koji bude dao najpovoljnije uslove.

U "Čistoći", takođe, navode kako je sam posao oko čuvanja kontejnera u početku bio naporan, i da je bilo problema zbog osuda javnosti.

- Pokazalo se, međutim, da je naša odluka bila ispravna - ističu u "Čistoći". - Rezultati rada patrola radnika obezbeđenja koji su obilazili kontejnerska mesta u Novom Sadu su odlični. Krađa i obijanje kontejnera su drastično smanjeni, što je uticalo i na smanjenje naših troškova.

Za posao čuvanja kontejnera, podsećamo, prošle godine je izdvojeno 5.984.400 dinara, a angažovane su agencije "Ipon sekjuriti" i "G4S sekjur".

HAVARIJE, GRAFITI, PLAKATI

"ČUVARI kontejnera" imaju zadatak da patroliraju i osmatraju površine gde su postavljeni kontejneri, sprečavaju uništavanje metalne konstrukcije podzemnih kontejnera, kao i neovlašćeno iznošenje smeća iz kontejnera. Od njih se, takođe, očekuje da spreče ispisivanje grafita i lepljenje plakata po kontejnerima, kao i da gase eventualne požare. "Čuvari", takođe, imaju pravo da do dolaska patrole policije zadrže počinioca bilo kog prekršaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije