Tuđe ime na ognjištu nemanjićke države

Dragoljub Gagričić

nedelja, 21. 01. 2018. u 08:03

Туђе име на огњишту немањићке државе

Mr Salih Selimović / Među koricama knjige dokumenti i izvodi iz bogate literature / Foto D. Gagričić

Knjiga istoričara iz Sjenice Saliha Selimovića "Raška ili Sandžak". Od 25 sandžaka pod Turcima, ostao samo naziv na jugozapadu Srbije

NA prostoru nekadašnjih srpskih i jugoslovenskih zemalja s najbližim okruženjem krajem 17. veka bilo je 25 sandžaka. Novopazarski je osnovan oko 1790. godine, s Novim Pazarom kao administrativnim sedištem, iako su sandžak-begovi i kasnije kajmakami najčešće boravili u Sjenici. Ovaj sandžak je tri puta ukidan. U turskom carstvu početkom 19. veka bilo je 290 sandžaka, ali su svi ukinuti 1921. godine i ime se jedino kod nas zadržalo.

Ove činjenice su okosnica nedavno objavljene knjige "Raška ili Sandžak" mr Saliha Selimovića, istoričara iz Sjenice, u kojoj je on sabrao članke i publicističke radove o prošlosti Stare Raške, nekim aktuelnim temama, pre svega istorijskoj utemeljenosti dva imena (termina, toponima) - Raška ili Raška oblast, koji uglavnom upotrebljavaju pravoslavni Srbi, dok muslimani i Bošnjaci koriste tursko ime Sandžak.

PROČITAJTE JOŠ: Stefan Prvovenčani temelj srpske države

KORISTEĆI izvorne dokumente i bogatu literaturu i prateći prilike od turske okupacije Stare Raške u prvoj polovini 15. veka, novog administrativnog ustrojstva, preko islamizacije i prisilnih migracija, Selimović osvetljava istorijske činjenice i podseća:

- Sandžak je turska reč i znači zastava. Sandžaci su bili samo administrativne jedinice kojima su upravljali sandžak-begovi kao vojnim plenom, dobivši od sultana sandžak, odnosno zastavu kao simbol vlasti i komandovanja vojskom sandžaka. Posle donošenja Vilajetskog zakona 1865. godine, sandžaci su dobili status upravnog područja u rangu okruga, bez ikakvih političkih, verskih i etničkih posebnosti.

PROČITAJTE JOŠ: Srbija zaboravila svog prvog kralja

Ime Sandžak se potpuno odomaćilo u opštinama Novi Pazar, Sjenica, Tutin i Prijepolje, kao i nekoliko opština severa Crne Gore, dok se komšije u Novoj Varoši i Priboju oštro protive svojatanju, svrstavanju i crtanju karata. Ovo ime je često povod za tenzije na jugozapadu Srbije, za trvenja i zapaljujuću atmosferu u političkim i politikantskim prepucavanjima.

Na stranicama knjige, u izdanju Srpske radikalne stranke, autor nizom svedočanstava tvrdi da nisu samo Turci "kumovali" nazivu Sandžak, već i Švabe. Politički pravac koji su utemeljile austrougarska diplomatija i vojska - temeljac je aktuelnih zbivanja i zahteva za specijalni status ili autonomiju Sandžaka, kao i prihvatanja ovog naziva za nekadašnje ognjište nemanjićke države.

Grupa austrougarskih oficira u Dugoj Poljani kod Sjenice 1916. godine

- Pošto se Novopazarski sandžak nalazio u okviru Bosanskog vilajeta, Austrougarska je 1878. zahtevala i njegovu okupaciju, da bi sprečila stvaranje zajedničke granice Srbije i Crne Gore ili eventualno njihovo ujedinjenje. Taj prostor je Beču bio potreban i kao koridor za njegovo napredovanje prema Egejskom moru. Velikom političko-diplomatskom aktivnošću to je delimično sprečeno, pa je Austrougarska sa svojom vojskom 1879. zaposela samo Pljevlja, Priboj i Prijepolje. Porta je od tog područja organizovala Pljevaljski sandžak, pa je nastao period dvovlašća - piše Selimović.

SJENIČKA REZOLUCIJA U ODGOVORU na pitanje otkud i zašto Sandžak, mr Selimović ukazuje i na Sjeničku rezoluciju: - Kruna okupatorskog razornog delovanja bilo je održavanje konferencije muslimanskih prvaka iz gradova nekadašnjeg Novopazarskog sandžaka u Sjenici, 13. i 14. avgusta 1917. U Rezoluciji, koju je potpisalo 12 gradonačelnika, traženo je izdvajanje Stare Raške i pripajanje Bosni i ulazak u sastav Austrougarske monarhije.

KASNIJE se ustalilo samo ime Sandžak, u smislu neke posebne teritorije u odnosu na okruženje. To se činilo u diplomatskim krugovima Austrougarske, Turske i Nemačke, jer je ovo područje bilo veoma pogodno za političke i diplomatske manipulacije, posebno sa njegovim muslimanskim stanovništvom, stvarajući mu iluziju o nekom povratku "na staro", predstavljajući se kao oslobodioci od "omražene srpske i crnogorske okupacije".

- Najstarije i, po mom ubeđenju, najadekvatnije ime ovog prostora jeste Stara Raška, koja je bila embrion srpske srednjovekovne nemanjićke države i duhovnosti, koju su Turci Osmanlije definitivno uključili u svoju državnu teritoriju polovinom 15. veka - tvrdi Selimović. - To ime Regnum Rasciae bilo je prisutno u izvorima zapadne provenijencije sve do početka 20. veka. Doduše, Stara Raška je širi pojam od Raške oblasti i Novopazarskog sandžaka, ali je istorijski utemeljen i ne bi trebalo da to ikome smeta.

Srbi u Raškoj oblasti su lakomisleno, kako to mnogi priznaju, i sami počeli da prihvataju naziv Sandžak za istorijsko jezgro svoje najstarije države, pogotovo posle zasedanja ZAVNOS-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka), 20. novembra 1943. godine u Pljevljima. Poslednjih godina upućuju oštre zamerke čelnicima Srbije, pa i nekim naučnim radnicima, što u javnim istupima koriste naziv Sandžak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Veronika

21.01.2018. 08:35

Gosp.Selimovic,bravo i hvala na ovoj knjizi i ovoj istini,jer ste jedini koji je to proucavao i objavio.Vi ste pravi učitelj neznalicama koji nista ne znaju o ovoliko vaznom delu istorije.Bravo,jos jednom,istina nikog ne sme da boli.

Драган

21.01.2018. 08:39

Овог човека треба примити у Српску академију наука и уметности, а не Мићуна и његову антисрпску братију која се ових дана самопредложила.

Radomir Istoricar

21.01.2018. 08:42

Svi se grabe za ono sto nije njihovo. Salih nezna da je to zemlja Kelta, pa hoce da ponovo napravi Tursku ovde. To nije nikada bila turska zemlja nego okupirana zemlja Kelta zadnjih nesto vise od 12 000 godina. Turska je pokorena a osvajacke falange su predale oruzje. Sada je to zemlja Kelta po svim pravima. Ako neko hoce Tursku, morace da bude proteran u Tursku. Tamo je tusrska zemlja.

procitaj jos jednom

21.01.2018. 11:35

@Radomir Istoricar - Господин Селимовић говори ИСТИНУ. Треба да прочитате пажљиво шта је човек написао.

Pitu Guli

21.01.2018. 09:09

Nema sumnje da je Sandžak okupatorski termin jer na srpskom i ostalim slovenskim jezicima ne znaši ništa, a u turskom jeziku znači zastava i kao takav predstavljao je osnovnu okupatorsku jedinicu u GENOCIDNOM Osmanskom carstvu, tako da svako insistiranje na toj terminologiji predstavlja čist VEHABIZAM i prizivanje zlih duhova iz vremena zaostale, trule i kaljave, ali krvoločne Osmanske imperije koja se je zasluženo raspala, ali očito ne i do kraja, no biće vremena i za to, ko bi ga znao.

Раде

21.01.2018. 09:15

Могу се поредити оба назива: "Санџак" и "Војводина", по употребној вредности за антисрпске пројекте. Оба означавају само административну јединицу, форму без икакве суштине, и Србима су страна, али са којима се дуго и добро манипулише. То је код нас - међу нама, још само остатак комунистичког наслеђа које треба послати у историју.

Ivan Zgrozeni

21.01.2018. 11:33

@Раде - U pravu ste. "Vojvodjanski" Srbi su bili toliki "Vojvodjani" da su osnovali Maticu srpsku i Srpsko narodno pozoriste.

Ne zelim da vam kvarim ali!

21.01.2018. 09:54

Ako je dominiranje problem kao sto je predstavljena dominantnost. Vase politicko misljenje ne pripada evropskom kontinentu ili ste opsednuti nekim drugim vrednostima, koje ocigledno politicki, duhovno, i kulturno razlikuje se od Nemanjicevog svatanja drustva, ili smisao vrednosti EU. Dominatnost je salabost.

Ne zelim da vam kvarim ali!

21.01.2018. 12:05

@Ne zelim da vam kvarim ali! - Zanimljivo je to sto radite sami protiv sebe, a niste svesni tog cina.

nikanor

21.01.2018. 14:11

@Ne zelim da vam kvarim ali! - Dominantnost je slabost??? Da li bi to ikada rekao neki nemac, englez, francuz za svoje? Naravno da ne.

Sa cime dominiraju oni

21.01.2018. 15:08

@Ne zelim da vam kvarim ali! - Da ali! Nemci mogu da dominiraju sa Mercedesom itd..., Englezi sa rols rojsa itd..., Francuzi sa Aribusom, itd...

Kojadinka

21.01.2018. 13:01

Raska oblast je postojala i danas postoji , to sto se pokusava vratiti na period okupacije oblasti je neprirodno kao sto je neprirodno da se okupacija Kosmeta proglasi za neciju drzavu.

Lala iz Banata

21.01.2018. 16:05

Sjenicka rezolucija je jedan politicki fijasko, u to vreme bilo je nemoguce bez vojske da osvojite teritoriju, za razliku od danas, mora da postoji jedna odredjena politicka tezina.

Лаки

23.01.2018. 08:10

Коначно неко да каже праву истину па ко био. А ми се понашамо као да имамо свако своју државицу (санџак)