OVOGODIŠNjI dobitnik prestižne Svetosavske povelje, nagrade koja se za izuzetan doprinos u kulturi, obrazovanju i nauci u Kruševcu dodeljuje od 2005. je Miroljub Milanović za kojeg je - prilikom proglašenja laureata u ovdašnjem Kulturnom centru - rečeno da je privrednik, ugledni žitelj Kaonika, predsednik KUD "Marko Cara Milanović"... prepoznatljiv po humanitarnom radu i radu na polju amaterizma.

Pročitajte još: Odužio se Srbiji sa 5.960 stipendija

- Nagrada mnogo znači ne samo meni, već verujem i Udruženju, i mom Kaoniku. Ovo je, uostalom, priznanje svim ljudima koji su život posvetili činjenju dobrih dela - kaže Milanović, za kojeg u Savetu za dodelu nagrade vele i da je bio među osnivačima KUD "Kaonički izvori", te tradiciju narodnog stvaralaštva iz Srbije predstavljao i u inostranstvu.

I, dok direktor Kluturnog centra u Kruševcu Violeta Kaplarević najavljuje da će nagrada biti uručena 25. januara, tokom svečane akademuje koju organizuju Eparhija kruševačka, KCK i ovdašnje pozorište, podsetimo na to da je Milanović pre godinu i po organizovao bioskop, inicirao gradnju kuće ubogim Gvozdenovićima iz Mojsinja, aktivno radio na poboljšanju bezbednosti dece u saobraćaju.

Pročitajte još: Anonimni dobročinitelj iz Bosne platio struju za 15 porodica koje nisu to mogle

Miroljub Milanović

Udruženje koje nosi ime njegovog sina Marka, tragično stradalog u udesu 2015, organizovalo je ne samo manifestaciju pod nazivom "Spasimo decu u saobraćaju", već i Festival folklora "Balkanijada"...

Proglašenje dobitnika Svetosavske povelje - Foto S. Babović

POKLONI ZA MALIŠANE

OBUČEN u odelo Deda Mraza, Milanović svake godine prelazi i po hiljadu kilometara širom ovog kraja, te mališanima u raštrkanim selima daruje novogodišnje paketiće. Ovaj njegov "nastup", koji se tradicionalno odvija od 23. do 31. decembra, postao je i deo turističke manifestacije nazvane "Ulica novogodišnjih čarolija".