Neizvesna sudbina stotine zaposlenih

Z. GRUMIĆ

09. 01. 2018. u 16:15

Tri novosadska komunalna preduzeća u potrazi za partnerima koji bi ih spasli propasti. Grad uporno traži rešenje za "Stan", Gradske apoteke i "Spens"

Неизвесна судбина стотине запослених

RAČUNICE Za "Spens" potrebno milijardu dinara godišnje Foto: D. Dozet

DA li će novosadsko javno komunalno preduzeće "Stan" dobiti privatnog partnera i nastaviti uslovima poslovanja i pod novim nazivom, saznaće se najverovatnije sredinom januara, kada bi trebalo da budu otvorene ponude u postupku javno-privatnog partnerstva započetog još pre godinu dana. Prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, rok za otvaranje ponuda produžen je do 15. januara, jer su potencijalni privatni partneri u JKP "Stan" postavili tenderskoj komisiji dodatna pitanja, pa je tako ostavljeno i dodatno vreme za odgovore.

- Ako ne uspe poziv za ovo prvo privatno-javno partnerstvo na nivou grada, odlučićemo da li da taj poziv ponovimo, ali sa korigovanim uslovima - izjavio je Vučević, napominjući da postoje i "alternativni potezi".

Moguća rešenja su gašenje "Stana" ili njegova potpuna reorganizacija, koja podrazumeva znatno manji broj zaposlenih u odnosu na aktuelnih 250, kao i obavljanje samo određenih poslova.

Gradonačelnik ocenjuje da je finansijska situacija u "Stanu" bolja nego što je bila 2012. godine, kada je počeo prvi mandat Gradskog veća na čijem je čelu.

Prema uslovima javnog poziva, budući privatni partner treba da preuzme 138 radnika tog preduzeća, a ostali bi otišli uz odgovarajuće otpremnine.

Gradonačelnik je potvrdio da se postupak javno-privatnog partnerstva priprema i za Apotekarsku ustanovu Novi Sad, radi rešavanja takođe višegodišnjih problema u njenom poslovanju.

PARTNERI Zgrada JKP "Stan"

UDEO GRADA SKUPŠTINSKOM odlukom o javno-privatnom partnerstvu za JKP "Stan" bilo je predviđeno da udeo privatnika bude 70 odsto. U međuvremenu je korigovana ta odluga novosadskog parlamenta, tako što je povećan procenat učešća grada.

- Već je obavljen prvi intervju pred republičkom Komisijom za javno-privatna partnerstva i čekamo odgovor, odnosno "zeleno svetlo" za taj postupak, kada je reč o Apotekarskoj ustanovi. Apsolutno sam optimista u tom pogledu - kazao je Vučević, napominjući da je to prva apotekarska ustanova u Srbiji koja se javila sa zahtevom za taj postupak.

Javno-privatno partnerstvo je moguće spasonosno rešenje i za Sportski i poslovni centar "Vojvodina", popularni "Spens".

- Ako želimo da održavamo "Spens" i da ga dovedemo u funkcionalno stanje, onda za taj, po mnogima simbol ovog grada moramo mnogo više novca iz budžeta da izdvajamo, možda i po milijardu dinara godišnje. Alternativa tome je javno-privatno partnerstvo ili radikalnija mera koja podrazumeva i gašenje čuvenog sportsko-poslovnog centra nastalog pre nepune četiri decenije.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije