Crno-beli televizor EI Niš, platnene patike "startas", radna obuća "borosana", "poni" bicikl, radio-gramofon, "Iskrin" telefon... dobro su poznati generacijama rođenim šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Predmeti koji bude nostalgiju, nekima za detinjstvom i dobrim delom mladosti, nekima za državom koje odavno više nema, deo su izložbene postavke "Dizajn iz doba Juge - lična sećanja", koju je priredilo požarevačko Udruženje "Art distrikt", uz pomoć mnogobrojnih građana.

Deo izložbenog prostora zauzela je dnevna soba iz sedamdesetih godina, sa foteljama sa drvenim ručkama, lakovanim vitrinama, crno-belim televizorom, gramofonskim pločama, modnim magazinima i Titovom slikom na zidu. Izložene su i kutije od deterdženata za veš "nila" i "albus", štedna kasica Beobanke, metalne kutije za mast, marmeladu, šećer i brašno. Među eksponatima su i najdraže prevozno sredstvo ondašnjih devojčica i dečaka - "poni" bicikl, pisaća mašina "unis", hauba za kosu, gumene igračke, kutije cigareta i šibica...

Postavljeni su i panoi na kojima su predstavljeni predmeti prepoznatljivi u celoj tadašnjoj Jugoslaviji: čuveni "fića" i "jugo", kuhinje "marles", frižider "obod", motor "tomos", kožna galanterija "Mode" za koju je kreirala čuvena Mirjana Marić, knjige "Mladosti"... Posetioci izložbe podsetili su se i na čuveni crveni kiosk K57 slovenačkog dizajnera Saše Mehtiga, na kojem su se širom zemlje prodavale barene viršle, do danas neprevaziđenog ukusa.

- Dizajn u doba Jugoslavije velika je, zanimljiva i nedovoljno istražena tema. Ovim projektom želeli smo ne samo da se podsetimo na tadašnju bogatu industrijsku proizvodnju, već i da pokrenemo istraživanja istorije dizajna i ukažemo na važnost takve teme - rekla je kustos izložbe Julija Bašić.

ELEGANTNA Dnevna soba

Ona se posebno zahvalila "čuvarima sećanja", grupi od 30 Požarevljana, koji su svoje brižljivo čuvane predmete ustupili za potrebe ove izložbe, otvorene uz muziku nekad kultnog Radio Luksemburga.

OMILjEN "Poni" bicikl

GOSTOVANjA ŠIROM SRBIJE

Izložba "Dizajn iz doba Juge - lična sećanja" organizovana je uz pomoć budžeta grada Požarevca, preko konkursa za projekte kulture u 2017. godini. U planu je da ova izložba postane putujuća, kako bi se i građani širom Srbije podsetili na predmete uz koje su odrastali i proveli dobar deo svoje mladosti.