Bronzani Tito još deli ere

N. JANKOVIĆ

petak, 15. 12. 2017. u 09:17

Бронзани Тито још дели ере

Titova statua u Užicu, na Trgu partizana Foto D. Karadarević

Skupština Užica razmatraće danas inicijativu o vraćanju čuvene statue. SUBNOR 2013. godine prikupio 4.477 potpisa

NAJVEĆI sin naroda i narodnosti", kako je za vreme vladavine nazivan, nikako da "vaskrsne" u Užicu, nekadašnjoj, jugoslovenskoj prestonici titoizma. Skupština grada na Đetinji danas će raspravljati o inicijativi SUBNOR-a da se remek-delo Frana Kršanića, bronzani maršal visok 4,75 metara, vrati na Trg partizana, odakle je vredna statua uklonjena pre 26 godina. Međutim, podrške za povratak Josipa Broza među Ere, među odbornicima nema.

Užički SUBNOR je prikupio 4.477 potpisa, čime se ova inicijativa još 2013. "kvalifikovala" za raspravu u Skupštini. Te godine o njoj nije raspravljano zbog greške tadašnjeg predsednika parlamenta, koji je na glasanje stavio predlog DSS-a, da se statua - ne vrati.

- SUBNOR se žalio Upravnom sudu. U rešenju suda piše da je Skupština morala da se izjasni o predlogu. To će sada biti učinjeno - kaže Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada. - Odborničke grupe su se izjasnile da su protiv vraćanja statue, ali postoji ideja da se ona izmesti na plato ispred Narodnog muzeja, gde će biti dostupna turistima.

PROČITAJTE JOŠ - Slovenci i Albanci izbrisali Tita, a njima je dao najviše


Paradoksalno je i to što se o sudbini obeležja posvećenog nekada neprikosnovenom vladaru danas odlučuje demokratski. Za užičke jugonostalgičare, Tito je tvorac Užica kao industrijskog centra zapadne Srbije, a statua je nesumnjivo vredno umetničko delo. Sve su, međutim, brojnije one Ere za koje je maršal simbol vremena u kome su, "uz njegov blagoslov", ubijeni ugledni Užičani, poput Živojina Pavlovića, najvećeg Titovog konkurenta i autora knjige "Bilans sovjetskog termidora", a kasnije i "narodni neprijatelji", poput ratnog gradonačelnika Andrije Mirkovića, slikara Mihaila Milovanovića i stotina drugih.

"Maršala" je 3. jula 1961. u 11 časova otkrio Aleksandar Ranković, predavši Užičanima i grandiozni pijedestal za statuu - Trg partizana. Tom činu su prisustvovali patrijarh German, Petar Stambolić, Ivan Ribar, Čolaković, Minić, Bakarić, Tempo i, naravno, Krcun. Izveštavalo je iz Užica 200 stranih novinara, došli su predstavnici 39 država, vojni oficiri 18 zemalja i nekoliko desetina hiljada Jugoslovena - od Vardara do Triglava. Tito je sa suprugom Jovankom u Užice stigao Plavim vozom, tek sutradan, ali su svi gosti strpljivo čekali.


UKLONjEN UOČI RATA 1991.

UKLANjANjE statue dogodilo se uoči rata po direktivi republičkog Izvršnog veća. Funkcioneri tada vladajuće stranke i Užičani "na radu" u Beogradu poslušali su nalog "odozgo", pa su gradske vlasti 28. avgusta 1991. oko maršalovog vrata obmotale sajlu. U temelje spomenika sipana je sona kiselina, da betonska stopa popusti. Potegle su mašine. Tito je pao i potom je sklonjen od pogleda iza zgrade Muzeja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

баш нас је задужио

15.12.2017. 10:06

Поклонио нам је: тисућу километара морске обале са Дубровником, Истру и Барању. Ускоро ће и Копачки рит.

Jugoslava Pravdic

15.12.2017. 10:20

Vraćaj te ga pod HITNO. Na isto mesto ga postavite. Što pre, to bolje za Uzice. Dobro ga osvetlite reflektorima i ukrasite cvecem. IV Rajh je dostigao 75% svog plana. Nedajte da fašizam pobedi u miru. Anitifašizam uvek.

hristina

15.12.2017. 12:39

@Jugoslava Pravdic - Jugoslava Pravdic/ Pozdrav vama - drugovima CRNOG DJAVOLA! NO PASARAN!!!