Sporazum pre tužbe i suda

Sl. PAŠIĆ

09. 12. 2017. u 07:55

Споразум пре тужбе и суда

PRAKTIČNO Simulacija medijacije i pozitivnog ishoda

U januaru 2019. godine Zrenjaninci spremni da obnove info-pult i uvedu medijaciju. Postupak dobrovoljan i jeftiniji i do 60 odsto od uobičajenog sudskog procesa

UMESTO višegodišnjeg suđenja, spor oko međe i imanja, podele imovine ili dobijanja otkaza mogao bi da bude rešen za samo nekoliko meseci, i da pritom ne košta mnogo. Ipak, čini se da i dalje radije biramo sud nego dogovor!

Pravosuđe u gradu na Begeju nije izuzetak, a posredovanje kao način mirnog rešavanja spora, pored svih prednosti, nikako da zaživi. Štaviše, bukvalno je propao projekat iz 2009. godine, koji su organizovali i finansirali strani donatori.

Kanadska vlada je, naime, sa 80.000 dolara pomogla osnivanje Centra za medijaciju u zrenjaninskoj Palati pravde. Opremljene su odgovarajuće čekaonice, kancelarija za tehničku dokumentaciju i prostorija za medijaciju, sa okruglim stolom kao simbolom ravnopravnosti učesnika. Prve licence za pregovarače dobile su tek penzionisane sudije, ali za dve godine trajanja projekta, nijedan slučaj nije ušao u postupak mirenja.

Izražavajući žaljenje što medijacija ne uspeva da zaživi, čelni ljudi sudova u Zrenjaninu organizovali su promociju medijacije kroz improvizovani postupak, sa jasno podeljenim ulogama učesnika. Kroz razumljiv postupak, sudijski pripravnici dočarali su prisutnima način kako se dolazi do pozitivnog ishoda.

- Spremni smo da krenemo u projekat njenog osnaživanja, što smo kao prioritet istakli u godišnjem rasporedu poslova za 2018. - kaže, za "Novosti", Zlatoje Ankić, predsednik Osnovnog suda u Zrenjaninu, ističući u svemu značaj medijske podrške.

PROJEKAT Zlatoje Ankić

EFIKASNOST ZA rešenje jednog predmeta pred prvostepenim privrednim sudovima u Srbiji, potrebno je u proseku 11 meseci, za razliku od medijacije, koja spor reši uglavnom tokom tri do pet sastanaka, u periodu do 60 dana.

Medijaciji se može pristupiti pre ili tokom sudskog spora. Građani sami biraju koji će im posrednik pomoći sa spiska licenciranih medijatora. Postupak je dobrovoljan, neformalan i jeftiniji od 35 do 60 odsto u odnosu na sudski proces.

- Već u januaru 2018. otvorićemo info-pult na ulazu u Palatu pravde, obnoviti registar i licence medijatorima. Sala za medijaciju takođe je spremna, a osim naših sudija koje mogu da posreduju u porodičnim, radnim i imovinskim sporovima, očekujem da nam se pridruže i kolege iz Privrednog suda, koje mogu da obavljaju medijaciju iz svoje oblasti - ističe Ankić.


PODELjEN TROŠAK

PREDSEDNIK Ankić iznosi da je medijacija jeftinija od sudskog postupka jer obe strane plaćaju po pola fiksne sume, koja je jedina koju stranke moraju da plate u toku celog postupka. U Srbiji, iako postoji više od 400 licenciranih medijatora, tokom 2016. godine na ovaj način rešeno je tek nešto više od 200 sporova.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije