Od origamija kupuje lekove

Z. Rajić

04. 12. 2017. u 19:53

Од оригамија купује лекове

Aleksandar sa požrtvovanim roditeljima Foto L. Kiš

Oboleli mladić preživljava uz pomoć japanske veštine pravljenja figurica

ALEKSANDAR Šuvakov iz Zmajeva kod Vrbasa napunio je 28. novembra 19 godina, a od 2012. bori se sa autoimunom bolešću zbog koje je morao da prekine i školovanje. Više vremena je provodio u bolnicama nego kod kuće, a u školu nije mogao ni zato što je prinuđen da izbegava veće društvo kako bi se zaštitio od virusa i bakterija. Njegovi roditelji takođe su bolesni, ali niko u ovoj porodici nije izgubio vedar duh i optimizam. Otac Dušan i majka Nada su nezaposleni, pa porodica živi od socijalne pomoći, ali i od prodaje figurica koje Aleksandar pravi japanskom origami tehnikom savijanja papira.

- Sad je najbitnije da se Saši smanje doze kortikosteroida, od kojih je postao zavisan, jer mu od njih skače imunitet, pa "vojska" antitela ne može da razlikuju virus od zdravih ćelija - navodi majka Nada.

Ona ima bolest štitne žlezde i dijabetesa, a ocu Dušanu je ovog leta otkriven zloćudni tumor. Oboje su ostali bez posla u preduzećima u kojima su radili. Nada kaže da dobrim raspoloženjem pokušava da drži život pod kontrolom, a Dušan veruje u ozdravljenje i trudi se da ne klone duhom, iako mu teško pada što ne može da radi. On skoro svakodnevno u centru sela prodaje Sašine rukotvorine.


PODUKA

- Veštini origamija naučila me je vaspitačica u institutu u Novom Sadu, a tehniku sam usavršio putem interneta. Od papira pravim razne figure, a najbolje prolaze crtani junaci, jer ih deca vole. Zaradim od toga oko 6.000 dinara mesečno, za lekove, hleb i mleko - kaže Aleksandar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije