TEHNIČKA škola "Rade metalac" renovirala je Centralnu radionicu i otvorila Trening centar za obuku zavarivača, kao deo Regionalnog centra za kontinuirano obrazovanje odraslih. Kako je istaknuto, petogodišnje iskustvo pokazuje da - od 17 različitih vrsta obuka - najveće interesovanje vlada za osposobljavanje zavarivača, pa je sertifikate i međunarodno priznate ateste već dobilo 40 polaznika koji su odmah pronašli zaposlenje.


Pročitajte još: Varilac Jelena Aćimović-devojka sa nejspretnijim rukama na svetu!

Nabavku nove opreme i renoviranje radionice u kojoj će budući zavarivači znanja sticati u skladu sa najsavremenijim evropskim trendovima finansirala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru projekta pod nazivom "Podsticanje zapošljavanja mladih", s obzirom na to da se radi o jednom od najdeficitarnijih zanimanja u svetu.

- Zbog činjenice da veliki broj ljudi u Srbiji traži posao, duže od godine se bavimo obukom zavarivača, ne samo u Leskovcu, već i u drugim gradovima, a stopa zapošljavanja onih koji su završili edukaciju se kreće u rasponu između 90 i 100 odsto - istakao je menadžer projekta Hajnc Diter Harbers, dok gradonačelnik Goran Cvetanović procenjuje da je Tehnička škola prevazišla lokalne okvire i na najbolji mogući način se prilagođava potrebama privrede.

Inače, tokom naredne dve godine će u novom Trening centru biti obučeno još najmanje 60 polaznika, a direktor škole Slavoljub Stanojević kaže da to ne bi bilo moguće bez podrške koju pružaju GIZ, lokalne samouprava u Leskovcu i Nacionalna služba za zapošljavanje.

ATESTI

IAKO u Regionalnom centru za kontinuirano obrazovanje odraslih nezaposleni dobijaju nova znanja i veštine koje ih čine konkuretnim pri traženju posla, proveru naučenog, te izdavanje neophodnih sertifikata i atesta za buduće zavarivače obavljaju profesori Mašinskog fakulteta u Nišu.