Novi Sad: Potrošeno upola manje

Z. GRUMIĆ

ponedeljak, 20. 11. 2017. u 08:44

Нови Сад: Потрошено упола мање

Sednica Skupštine grada Foto D. Dozet

Od početka ove godine u gradskom budžetu ostvarene znatne uštede sredstava. Zahvaljujući manjoj potrošnji ukupni rashodi iz gradske kase 10,05 milijardi

ODBORNICI Skupštine grada će, na sednici zakazanoj za idući petak, razmotriti izveštaj o izvršenju novosadskog budžeta u prvih devet meseci ove godine, prema kojem su ukupni prihodi ostvareni po planu, dok su rashodi iz gradske kase iznosili malo više od 10 milijardi dinara, što je oko 53 odsto od planiranog za taj vremenski period.

Budžetski prihodi i primanja od 1. januara do 30. septembra, sa prenetim i neutrošenim sredstvima iz ranijih godina, iznose oko 18,7 milijardi dinara, što je skoro 74 odsto planiranog za celu ovu godinu, ili 98 procenata tog devetomesečnog plana, navodi se u izveštaju koji je usvojilo Gradsko veće. Taj izveštaj upućen je Skupštini grada za 28. sednicu zakazanu za 24. novembar.

- Ukupni rashodi i izdaci iz gradske kase od 10,05 milijardi dinara, kojima je izmiren deo budžetskih obaveza u prvih devet meseci, ostvareni su 39,6 odsto od planiranih izdataka za čitavu godinu, odnosno 52,7 odsto od onog što je bilo planirano za devet meseci - precizirano je u izveštaju.

Odstupanja između planiranog i ostvarenog nastala su pre svega zbog proceduralnih razloga, jer kako je obrazloženo, realizovanje obaveza po podnetim zahtevima usledilo je po završetku tog izveštajnog perioda. Takođe, svi planirani rashodi nisu mogli da budu ostvareni po planu do kraja septembra, zbog ranije utvrđenih rokova u kojima se izvršavaju.

SUFICIT U KASI U PRVIH devet meseci ove godine ostvaren je suficit u budžetu Novog Sada u iznosu od oko 4,2 milijarde dinara, navodi se u izveštaju Gradske uprave za finansije.

- Za određene rashode i izdatke, odstupanja od planiranog su nastala zbog započetog, a nedovršenog postupka javne nabavke - dodaje se u obrazloženju ove stavke u Izveštaju o izvršenju gradskog budžeta za prvih devet meseci 2017. godine.

Ovogodišnji budžet grada prvobitno utvrđen na iznos od 23,03 milijarde dinara, promenjen je nakon rebalansa i kasnije neznatno korigovan, tako da su ukupna ovogodišnja sredstva planirana za javnu potrošnju utvrđena u nešto većem iznosu od 25,48 milijardi dinara.

Na dnevnom redu predstojeće sednice je i davanje saglasnosti na predloge izmena u programima ovogodišnjeg poslovanja javno-komunalnih preduzeća "Gradsko zelenilo", "Čistoća", "Novosadska toplana" i drugih, kao i pojedinih ustanova kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije