Pokrajina zateže oko dozvole

Sl. PAŠIĆ

13. 11. 2017. u 07:38

Zrenjaninska fabrika vode posle deset dana probnog rada obustavila prečišćavanje. Da li "Sinertek" obavlja komunalnu ili uslužnu delatnost za JKP

Покрајина затеже око дозволе

Nenad Obradović obrazlaže odluku "Sinerteka"

ZRENJANIN - Nastavljaju se muke Zrenjaninaca s vodom za piće. Vikend im je pokvarilo saopštenje "Sinerteka" - konzorcijuma firmi investitora postrojenja za prečišćavanje, u kojem se ističe da su posle samo 10 dana uspešnog probnog rada, prekinuli prečišćavanje vode.

- Bili smo prinuđeni na ovaj korak. Još 1. septembra završena su sva ispitivanja i potvrđen je kvalitet prečišćene vode na postrojenju i u gradskoj mreži. Međutim, obećano odobrenje nikako da pristigne od nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo - saopštio je Nenad Obradović, predstavnik "Sinerteka".

Obradović kaže da je, čekajući dozvolu, novopodignuta fabrika vode u proteklom periodu isporučivala vodu gradu besplatno, mada su dnevni troškovi prevazilazili 4.000 evra.

- Žalimo zbog svega. Postrojenje će ponovo biti u funkciji onog momenta kada dobijemo saglasnost nadležnih, kojima je sva potrebna dokumentacija uredno predata - poručio je Obradović.

Mada su mnogi osporavali projekat i tvrdili da je nemoguće hemijski prečistiti vodu iz banatskih vodoslojevitih izvorišta, to je uspešno pošlo za rukom "Sinerteku", ali zašto "zateže" Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo sa dozvolom za rad? NJegovi inspektori, naime, smatraju da "Sinertek", kao konzorcijum privatnih firmi, ne može da se bavi komunalnom delatnošću prečišćavanja vode i da po zakonu to može da čini samo javno komunalno preduzeće.

U "Sinerteku", gde su dobili potpunu podršku republičkih organa, ističu da se ne bave komunalnom već uslužnom delatnošću prečišćavanja vode za zrenjaninsko JKP "Vodovod i kanalizacija". Ugovor o ovom poslu, posle javnog tendera, potpisan je 2015, uz pohvalu da je Zrenjanin izbegao skupu investiciju izgradnje sopstvene fabrike vode i rešenje našao u svojvrsnom javno-privatnom partnerstvu kroz korišćenje usluge.

Dok se čeka rešenje ove nove zrenjaninske rašamonijade, gradska vlast se još ne oglašava. Ali zato opozicione stranke osuđuju "administrativno prepucavanje" nadležnih. Gradski odbor DS javno je postavio pitanje: zašto Pokrajina opstruiše napore Zrenjanina da konačno dobije zdravu vodu.


BEZ ISPRAVNE VODE 13 GODINA

KORIŠĆENJE vode zabranjeno je u Zrenjaninu pre više od 13 godina! Rešenja su tražena godinama, ali mnogobrojna ispitivanja i pilot projekti domaćih i stranih kompanija nisu dali očekivani rezultat. Nemački VTE je za novu fabriku vode tražio 27 miliona evra i nudio kubik po ceni od 0,75 evrocenti. "Sinertek" je doneo svetsku tehnologiju, podigao postrojenje o svom trošku od šest miliona evra, a uslugu će građanima naplaćivati po 0,28 evrocenti.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

laki S

13.11.2017. 09:26

Pokrajinci i opstinari Zrenjanina ocigledno ocekuju malo podmaza ili malo vise obzirom da Zrenjanin nije jedini grad koji ima losu vodu za pice.Tako su navikli i misle da je to mormalno. Drugacije bi za njih bilo uvredljivo.

Анти Антифа

13.11.2017. 09:43

Још један доказ да покрајину треба укинути која је бесмислена.Смислена је самл политичарима из Новог Сада који јашу на грбачи народа.

JoNS

13.11.2017. 13:01

@Анти Антифа - Nije problem u pokrajini već u političarima. U prilog tome je elementarna činjenica da i u pokrajini i u republici sede likovi iz jedne iste stranke. Po toj logici besmislena je i republika pa je isto treba ukinuti. Što bi većini građana najviše i odgovaralo.