Poljoprivrednici hoće novu računicu

J. Lemajić

25. 10. 2017. u 10:41

Već tri godine nema rešenja za osiguranje poljoprivrednika. Doprinosi svima isti, a posedi različiti

Пољопривредници хоће нову рачуницу

Nezadovoljni paori, Blaško Temunović ,prvi sleva

SUBOTICA - Već tri godine veliki broj malih poljoprivrednika sa severa Bačke, ali i drugih vojvođanskih krajeva, čeka da se promeni Zakon o PIO, kako bi se osnovica za penziono i zdravstveno osiguranje obračunavala na osnovu prihoda.

Pročitajte još: Penzije moraju da prate cene

Po sadašnjem Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, svaki nosilac poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na njegovu veličinu, mora da plati istu osnovicu za penziono i zdravstveno osiguranje od oko 96.000 dinara. To znači da isti iznos mora da plati ratar sa jednim ili sto hektara, ili pčelar sa dve košnice, voćar sa dva hektara jabuka...

Pročitajte još: Isti posao - ista plata

- Predali smo inicijativu sa 2.000 potpisa još pre tri godine i ministarstvima poljoprivrede, finansija, rada i zdravstva i u pisanoj formi nam je odgovoreno da će se Zakon o PIO promeniti u roku od šest meseci - podseća Blaško Temunović, predstavnik malih poljoprivrednih proizvođača. - Dosad su stizala samo obećanja, a poljoprivrednicima nije lako jer mnogi nemaju zdravstveno osiguranje, ali zato imaju velike dugove sa kamatama. Iz Ministarstva rada su nam obećali da će tražiti od Ministarstva finansija da izračunaju koliki je katastarski prihod na jednom hektaru i da će to biti merodavna osnova za novi zakon. Međutim, do danas ništa nije urađeno...

Zbog visokih nameta, mnogi mali poljoprivredni proizvođači upali su u dugove zbog kojih im je stavljena hipoteka na zemlju, na koju više ne mogu da primaju subvenicije.


MILIJARDE

PROCENJUJE se da mnogobrojni poljoprivrednici iz cele zemlje za neplaćene doprinose duguju više od 185 milijardi dinara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Битан - Небитан

25.10.2017. 11:14

Као пољопривредник - увек исто на својој кожи! Никад битан, осим када пред изборе требају гласови!

Marko

25.10.2017. 17:20

Vise od polovine duga je kamata i to niko ne zeli da placa, jer znaju ljudi sta ih od penzija ocekuje!