ŽITELjI Zmajeva kod Vrbasa ne odustaju od namere da svoje naselje ponovo pretvore u banjsko lečilište, koje je između dva svetska rata i do šezdesetih godina prošlog veka privlačilo brojne goste. Idejno rešenje za obnovu banje ponudio je još pre dve decenije, kroz diplomski rad na fakultetu, arhitekta Aleksandar Miljković iz Beograda, koji je završio osnovnu školu u Zmajevu.

Za aktiviranje banje bili su zainteresovani investitori iz Finske, Holandije, Nemačke, Italije i Austrije, a najbolju ponudu dao je 2011. Franc Jager, vlasnik preduzeća "Jagros" iz Rogaške Slatine, koji je bio spreman da u kopanje novih bušotina lekovite zmajevačke "žute", sumporne vode i izgradnju velnes centra sa hotelom sa četiri zvezdice uloži 15 miliona evra. Pokrajinska uprava pozitivno je odgovorila na pismo o namerama slovenačkog biznismena, ali mu uprkos tome nije omogućeno da ostvari planove, iako je obećavao da će u startu zaposliti 40 radnika i u poslovanje uključiti veći broj poljoprivrednika, proizvođača ekološke ili bio-hrane.

- Zmajevo ima glavni izvor termomineralne vode u Bačkoj, čija se temperatura, zavisno od dubine, kreće od 25 do 90 stepeni. Investitore ovamo privlači i nezagađena reka Jegrička, kao i ruža vetrova, koja takođe blagotvorno utiče na zdravlje - ističe arhitekta Miljković.

PROČITAJTE JOŠ - Zmajevo zadržalo omiljenu doktorku

Prema njegovoj zamisli, banja bi bila oživljena u centru sela, gde se nalazilo staro Narodno kupatilo, sa muškim, ženskim i dečjim bazenom, koji bi bili revitalizovani.

MELEM
"ŽUTA" voda je izlečila povredu arhitektinog oca, koji je bio fudbaler u Beogradu, a u Zmajevo je došao kao profesor fizičkog vaspitanja.

- Tu bi se napravile dve nove bušotine. Predviđeno je i da se izgrade dva zatvorena i otvorena bazena, lekarske ordinacije i sale za fizikalnu terapiju, hotel u obliku vojvođanske kuće, sa 126 ležaja, tržni centar i kongresna sala u sadašnjoj zgradi MZ, podignutoj 1905. godine, u kojoj je bila uprava nekadašnje banje - predočio je Miljković.

Bivši banjski bazeni zatrpani su pod objektom samoposluge, a u centru sela je ostala česma "žute" vode, koja neprestano curi i otiče u Jegričku. Zanimljivo je da ova voda, zbog velike količine sumpora, može da gori! Sa balonima, pa i buradima, na česmu dolaze ljudi iz okolnih, ali i udaljenijih mesta, pa čak i Beograda.

- Do sela vodi evropski auto-put i međunarodna pruga, a u blizini je i aerodrom na Čeneju, pa su i to preduslovi da u Zmajevu, kao nekad, sobe do ulice u svakoj kući budu rezervisane za banjske goste - zaključio je Miljković.


POTENCIJAL

U PLANU je da u Vrbasu, a i Zmajevu, otvorimo geotermalne izvore, jer oni predstavljaju ogroman turistički i privredni potencijal - rekao je predsednik opštine Milan Glušac.