Kladovo: Ministarstvo popravlja akceleratore

Lj. TRIFUNOVIĆ

02. 10. 2017. u 06:51

Кладово: Министарство поправља акцелераторе

Jedan od aparata u Kladovu Foto Lj. Trifunović

U Kladovu pokvarena oba aparata za zračenje, pa 70 pacijenata čeka terapiju. Opština nema 3,4 miliona dinara

OnkološkI centar u Kladovu je, za samo tri sedmice, ostao bez oba aparata za zračenje obolelih od karcinoma, pa na nastavak započete terapije čeka 70 pacijenata sa tumorima digestivnog trakta, pluća, dojke i ginekološkim tegobama.

- Reč je o linearnom akceleratoru koji je kupljen 2004, a prestao je da radi pre dvadesetak dana - kaže direktor Zdravstvenog centra u Kladovu dr Boris Petrović. - Odmah smo sve pacijente, a zračimo ih i po 50 na dan, prebacili na tretman kobaltnim aparatom, ali se i on pre desetak dana pokvario. Zato najhitnije slučajeve šaljemo u Niš, Beograd, Novi Sad i Kragujevac. U međuvremenu smo se za pomoć obratili i lokalnoj samoupravi, ali nam je rečeno da oni u budžetu nemaju oko 3,4 miliona dinara, koliko je potrebno za popravku oba aparata.

Srećom, Ministarstvo zdravlja je bilo znatno agilnije, pa su u grad na Dunavu poslati serviseri i svi se nadaju da će kvarovi biti otklonjeni u najkraćem mogućem roku.

Pažnju javnosti, međutim, privlači podatak da je sredinom septembra Dragica Ivašković (81) - poreklom iz obližnjeg sela Korbovo, a od 1959. žitelj Sidneja - Zdravstvenom centru donirala 100.000 australijskih dolara...

- Tim novcem smo želeli da popravimo aparate za zračenje, ali je ona insistirala na kupovini 80 bolničkih kreveta i opreme za laboratoriju - objašnjava dr Petrović, napominjući i to da se u ovdašnjem Onkološkom centru od raznih vrsta karcinoma leči oko 1.200 ljudi.


"BUNKER" U IZGRADNjI

PORED sredstava za popravku postojećih aparata, Ministarstvo je Zdravstvenom centru u Kladovu obezbedilo i tri miliona evra za kupovinu najsavremenijeg aparata za zračenje. Dr Petrović kaže da je u toku izgradnja "bunkera" u koji će on biti smešten i očekuje da u rad bude pušten tokom februara naredne godine.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Stefan

02.10.2017. 07:59

Za popravke nemaju a za putovanja u inostranstvo imaju. O dr Borisu sve nemam šta da kažem, on je profesionalac i jedini koji vredi u SNS. Čučulanović mora da ode zajedno sa njegovom bolumentom.