SOMBOR - Beogradska firma "Darfur" koja je u maju u fabrici obuće "Boreli" u stečaju potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, raskinula je ugovor i 15. septembra prekinula proizvodnju. Prema rečima Pavela Severinija, stečajnog upravnika u "Boreliju", poslovodstvo beogradske firme ga je obavestilo da više ne želi da u ovoj fabrici proizvodi obuću. On dodaje da je "Darfur" prema fabrici obuće izmirio obaveze oko zakupa.

- Za zakup fabrike ima zainteresovanih, a među njima i iz inostranstva - kaže Severini, ne želeći da saopšti koje su to firme.


PROČITAJTE JOŠ: Somborski ''Boreli'' pravi čizme za RuseMeđutim, sada se 130 radnika našlo na ulici, i u nevoljama, jer, kako kažu, poslodavac im nije uplatio četiri meseca doprinose za PIO, a duguje im još platu i po. Osim toga, oni sada ne mogu da se prijave na biro rada, zbog toga što im "Darfur" nije uručio otkazni ugovor o radu. Bez tog dokumenta ne mogu da se prijave Filijali NSZ. Rok za prijavljivanje im ističe 29. septembra, pa strahuju da će biti uskraćeni za naknadu sa biroa rada, koja im po zakonu pripada.

Sad već bivši radnici pričaju da nisu dobijali platne liste i da ne znaju kolika im je bila zarada, koja je inače kasnila. Oni optužuju "Darfur" da ništa nije uložio u hale, iako je bio dužan da to učini.NADA

NEZADOVOLjNI radnici se ipak nadaju da će novi zakupac nastaviti proizvodnju i da će oni nastaviti da rade.