Od fazana raste profit

S. BAJIĆ

23. 09. 2017. u 21:29

Proizvodnja u fazaneriji lovišta "Karakuša" u Sremu. Ove godine 35.000 pilića, dvostruko više nego 2015.

Од фазана расте профит

Đorđe Grčanac, zadužen za gazdovanje u lovištu Foto S. B.

FAZANERIJA u okviru "Karakuše", čuvenog posavskog lovišta "Vojvodina šuma" u Sremu kraj Rume, ove godine proizvela je čak 35.000 fazanskih pilića, što je dvostruko više nego 2015, kada se proizvodnja zaustavila na 18.000 komada.

Đorđe Grčanac, rukovodilac službe za lovstvo i ribarstvo Šumskog gazdinstva Sremska Mitrovica, zadužen za gazdovanje i gajenje na lovišu "Karakuša", ističe da je prošle godine proizvedeno 25.000 fazanskih pilića, a da su ovogodišnji rezultati zasnovani na želji za većom proizvodnjom, čiji je proces osavremenjen nabavkom nove opreme, ali i potražnjom kupaca.

- Proizvodnja raste iz godine u godinu, a plan je da 2018. ostanemo najmanje na ovogodišnjem nivou - kaže Grčanac. - Prošle godine je stigla savremenija oprema, obnovljene su mašine, novi su inkubatori, agregat u slučaju nestanka struje... pa su rezultati vidljivi. U dve hale postavljen je nov sistem grejanja za "podni uzgoj" odakle posle dve nedelje fazanski pilići idu u volijere i na kraju u prirodu "na podivljavanje", kako bi bili dovoljno dobri za lov. U slučaju nevremena, imamo odgovarajuće delove objekta i nadstrešnice pod kojima su fazanski pilići zaštićeni.

Kupci su domaća lovačka udruženja a cene fazanskih pilića su, kako Grčanac potvrđuje, od 220 dinara po komadu, pa naviše.

- Cenovnik je poduži. Najčešće se traže oni od pet-šest nedelja starosti koji koštaju 265 dinara. Oko 10.000 komada ide za isporuku, za matično jato na proleće iduće godine ostaje više od 2.000 komada, a preostali deo za lov - ističe Grčanac.


KRUPNA DIVLjAČ

LOVIŠTE "Karakuša", koje se svrstava u ravničarski tip, prostire se na površini od oko osam hiljada hektara, od čega je pod ogradom više od 2.000 hektara. Lov na fazane ima značajnu ulogu, a glavne vrste krupne divljači su divlja svinja, jelenska i srneća divljač. Gotovo čitavo lovište se nalazi pod šumom.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije