U JEDNOM od starih radničkih stanova bivše ciglane u Zmajevu, kod Vrbasa, Slavica Tot (59) i njena ćerka Karolina (24) već 17 godina žive bez struje, a nedavno im je zaprećeno da će im biti isključena i voda. Sa porodičnom penzijom od 9.000 dinara, ne mogu da obezbede ni hranu svakog dana, a kamoli da plaćaju komunalije ili poprave krov, koji prokišnjava i urušava se. Prošle zime vadile su dovratnike kako bi imale šta da nalože u stari "smederevac", a nastupajuću grejnu sezonu dočekuju sa strepnjom, jer ne mogu da obezbede ogrev.

- Struja nam je 2000. godine iskopčana zbog duga od 7.000 dinara. Muž je radio zidarske i građevinske poslove, ali mu nisu redovno plaćali, pa nismo mogli na vreme da izmirujemo račune. Ljudi iz elektrodistribucije isekli su nam žice i odneli strujomer, koji smo sami kupili. Kasnije smo uspeli da pokrijemo dug, ali nam brojilo nisu vratili. Sad nam kažu da ćemo morati da kupimo novi sat - jada se Slavica.

Njen rođeni brat napominje da je intervenisao u direkciji "Elektrovojvodine", ali mu je rečeno da je domaćinstvo Slavice Tot, čiji je muž preminuo pre pet godina, izbrisano iz evidencije potrošača. To bi značilo da Slavica mora da podnese zahtev za uvođenje struje, za šta bi morala da plati oko 1.000 evra!

- Živimo u mraku, pod svetlošću sveće. U komšiluku mi daju da napunim bateriju za mobilni telefon, preko kojeg ponekad poslušamo radio. Ja sam završila samo sedam razreda osnovne škole, posle nisam mogla. Čistila sam kafanu u susednom Ravnom Selu, a sad berem papriku za nadnicu u Despotovu. Radim da bismo imale šta da jedemo i da mami kupim lekove - navodi Karolina.

Slavica je osam godina radila u kudeljari, u selu, a njen muž deceniju u ciglani. Ostali su bez posla, jer su obe firme zatvorene.

Pročitajte još: Bez struje živi 70 godina

BOLESNIK SLAVICA je srčani bolesnik, sa visokim pritiskom i zadržavanjem vode u organizmu, zbog čega dobija gušenje, i sad je potpuno nesposobna za posao.

- Imam još dve ćerke i sina, koji ne žive u Zmajevu. One imaju svoje porodice, ali ne mogu da nam pomognu, jer i same jedva sastavljaju kraj s krajem - napominje Slavica.

Domaćinstvo ove žene, podseća njen brat, pre četiri godine, tokom kampanje za lokalne izbore, posetili su aktivisti, koji su kasnije postali predsednik opštine, njegov zamenik i član OV.

- Ne samo da su zaboravili na obećanje da će joj pomoći, nego šalju ljude da joj isključe vodu i ostave je bez onog najminimalnijeg za život - ogorčen je Slavičin brat.


ČELNIK OPŠTINE: NEKA NAM SE OBRATE

MILAN Glušac, sadašnji predsednik opštine Vrbas, ističe da lokalna samouprava ima skalu za pomoć socijalno ugroženim ljudima sa dugom za pijaću vodu.

- Potrebno je da nam se te žene obrati dopisom, jer imamo člana OV zaduženog za rešavanje socijalnih slučajeva. Niko dosad nije bio preskočen, jer se trudimo da svakom pomognemo u skladu sa mogućnostima Opštine i zakonom - rekao je Glušac.

Pročitajte još: MARKOVIĆI ŽIVE U OČAJNIM USLOVIMA: Bez dokumenata pomoć ne stiže