POSLE osmodnevne zabrane upotrebe pijaće vode iz sistema gradskog "Vodovoda" u Pirotu, iz ovog javnog preduzeća su najavili novi način kontrole pijaće vode, jer je dosadašnji pokazao puno manjkavosti, što izaziva zabunu kod građana, ali i nanosi gubitke preduzeću. Naime, nedopustivo je da se uzorci vode uzimaju jednog dana, a rezultati objavljuju tek posle četiri ili pet dana.

Pirot: Srbiji kilovati Temskoj - jezero

- Nakon angažovanja ovlašćene laboratorije, utvrdili smo da je dosadašnji način uzorkovanja vode pun nedostataka - kaže direktor ovog preduzeća Zoran Nikolić. - Takav način kontrole mogao bi da bude razlog za probleme kakve smo imali proteklih dana. Zato će se voda ubuduće kontrolisati komisijski: po dva člana iz Zavoda za javno zdravlje i jedan iz redova zaposlenih u "Vodovodu". To znači da se rezultati sigurno neće čekati danima, čime su sve analize bivale obesmišljene.

Šleperi će mimoilaziti Pirot

Nikolić dodaje da će septembarski računi za građanstvo, koji prispevaju na naplatu u oktobru ili početkom novembra, biti umanjeni za 30 odsto. "Vodovod i kanalizacija" će takođe svim vrtićima koji su osam dana kupovali vodu kod ovdašnjih trgovaca nadoknaditi sve račune. On dodaje da su od momenta uzimanja uzorka, 28. avgusta, do 2. septembra, kada su uzorci proglašeni neispravnim i kada je preporučena kupovina flaširane vode za piće, jedinu korist imali trgovci. U istom periodu nije registrovan veći broj građana sa zdravstvenim problemima koje izaziva neispravna voda.

Pirot: (Ne)pravedna raspodela parcela

Gradonačelnik Vladan Vasić kaže da je proteklih dana među ljude uneta nepotrebna panika, a da je ugledu grada naneta šteta. Prema njegovim rečima, analiza mora da se radi na ozbiljniji način.

Dr Elizabeta Aleksić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, dr Tatjana Vidanović i njen kolega Zoran Stanković juče su stali u odbranu struke. Kako su kazali, ova ustanova je samo radila ono na šta je po zakonu obavezna, odnosno nije unosila paniku među građane, već ih je blagovremeno informisala o kvalitetu vode i time sprečila epidemiju.

POTVRDA REZULTATA

- Naša stručnost i profesionalnost su poslednji put potvrđene u junu ove godine, kada smo ocenjeni odličnom ocenom od strane nadležnih tela - kazali su stručnjaci iz Zavoda. - Blagovremeno smo reagovali i sprečili epidemiju. Rezultati analiza se u celoj Srbiji čekaju po pet dana, dok se ne ustanovi eventualno prisustvo bakterija u vodi. Mogu se dobiti i za dva dana, ali su to prvi rezultati, koji moraju biti potvrđeni.