Inhalacija iz košnice

S. KOSTIĆ

11. 09. 2017. u 13:21

Pčelar iz Sremske Mitrovice rešen da otvori prvu apikomoru u Srbiji. Pacijenti će moći da isprobaju tretman već dogodine u martu

Инхалација из кошнице

Majkić pokazuje opremu pristiglu iz Slovenije Foto S.K.

MED i drugi pčelinji proizvodi predstavljaju pravo bogatstvo vitamina, minerala i belančevina, a pčelar Dragan Majkić iz Sremske Mitrovice otišao je korak dalje. On je počeo izgradnju prve apikomore u Srbiji, u kojoj će se pre svega osobe koje pate od respiratornih oboljenja inhalirati uz pomoć vazduha iz košnica. U drvenoj montažnoj kućici, za početak nalaziće se četiri košnice sa pčelama i opremom za inhalaciju, a kako vlasnik najavljuje, prvi pacijenti bi mogli da je isprobaju već u martu sledeće godine.

- Da bi se neko bavio pčelarstvom, nije potrebno samo umeti, već i voleti - smatra Dragan, koji je u ovom poslu tek četiri godine. U pčelinjaku, gde ima 90 košnica, pravi razne vrste meda, a kada je jednom prilikom u razgovoru sa kolegom Arminom Nuhanovićem iz Bihaća, čuo da je ovaj napravio "prirodnu apikomoru", odmah je odlučio da se oproba i u tome.

- Čovek mi je mnogo pomogao, ne samo idejom. Preko njega sam kupio opremu u Sloveniji, i sada čekam da završim objekat, kako bih mogao da je montiram - priča Dragan, pokazujući nam masku koja je upravo stigla.

Drvena montažna prostorija imaće oblik košnice i biće dimenzija dva puta dva metra, u kojoj će se nalaziti četiri košnice sa pčelama.

PROTIV STRESA APITERAPIJA koristi se kod brojnih zdravstvenih problema, najčešće kod respiratornih smetnji, bronhitisa, pogodna je za jačanje otpornosti organizma, a korisna je i protiv stresa.

- Maska se stavi na nos i uz pomoć cevi udiše se direktno vazduh iz košnica. Naravno, pčele od mrežice ne mogu da prođu kroz cev, a pacijent ih ne ometa u radu. Za jedan tretman je dovoljno pola sata, ili pet tretmana u 10 dana, kako bi se osetio efekat - pojašnjava vlasnik buduće prve apikomore u našoj zemlji.

Terapija u apikomorama sprovodi se već u Sloveniji, BiH, Nemačkoj, Turskoj, Rumuniji i Rusiji.

- Uz pomoć ove terapije, moguće je lečiti čak i teška oboljenja respiratornog sistema. Ovu lekovitost vazduha iz košnica potvrdile su i mnoge naučne studije, koje su poslednjih godina rađene na univerzitetima širom sveta - naglašava Dragan.

Ovaj objekat će se nalaziti u naselju Koruška, na Fruškoj gori. Udaljen je 30 kilometara od Sremske Mitrovice i isto toliko od Novog Sada.

Inhalator koji će biti spojen sa košnicom

BESPLATNI TRETMANI

- OD prvog, do poslednjeg dana, tretmani će biti besplatni. Ne želim da naplaćujem, hoću da pomognem deci, odraslima koji imaju problema sa disajnim putevima. Ionako sam stalno u pčelinjaku, a ovako ću imati dodatno društvo - kaže uz osmeh naš sagovornik, kojem je u ovom poslu najveća podrška supruga Snežana i njihovih dvoje dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije