Čuvari kontejnera položili ispit

N. SUBOTIĆ

06. 09. 2017. u 11:40

Чувари контејнера положили испит

Mnogi stanari i dalje razbacuju kabasto smeće pored kontejnera Foto N. Subotić

Dve agencije koje brinu o imovini "Čistoće" opravdale ulaganje. Srećom da incidenata sa sakupljačima otpada dosad nije bilo

OKO kontejnera u Novom Sadu za protekla gotovo tri meseca znatno je manje razbacanog smeća, daleko se manje oštećuju, pa je i količina ambalažnog otpada, koji ide na reciklažu, povećana. Kako je "Novostima" potvrđeno u JKP "Čistoća", prvi rezultati angažovanja radnika agencija za obezbeđenje, koji patroliraju svuda po gradu "čuvajući" metalne sanduke za odlaganje smeća.

Agencije za obezbeđenje su, podsećamo, angažovane 22. juna i od tada se može zasigurno pratiti pozitivan trend.

- Ovo je pokazatelj da je odluka o angažovanju privatnog obezbeđenja racionalna, kao i da već daje rezultate. Upotrebljivost prikupljenog otpada blago je povećana, a prave efekte očekujemo u narednom periodu, kada ćemo imati i preciznije podatke - ističu u "Čistoći".

Kontejnere po gradu, inače, obilaze dve patrole privatnog obezbeđenja, koje nadziru kontejnere i prostor oko njih. Incidenata sa sakupljačima sekundarnih sirovina dosad nije bilo, a izostale su i neprijatne situacije sa samim sugrađanima. Većina je, naime, dobro prihvatila ideju da se kontejneri čuvaju i da im okolina bude urednija.

Pročitajte još: INOVACIJA U JKP ''ČISTOĆA'': Senzor javlja kad je kontejner pun


"Čistoća" je posao čuvanja kontejnera poverila kompanijama "Ipon sekjuriti" i "G4S sekjure solušns". Sa njima je potpisan ugovor vredan oko šest miliona dinara. Ovakva odluka izazvala je nedavno veliku buru u javnosti, a bilo je i polemika, jer je gotovo 30, pre svega, nevladinih organizacija tvrdilo da se na taj način, praktično, ugrožava ustavno pravo na rad sakupljačima sekundarnih sirovina. U "Čistoći" su, međutim, odgovorili da je ovo način da se sačuvaju smeće i sekundarne sirovine, koje su imovina Novog Sada.


ŠTETA MILIONSKA

U "ČISTOĆI" su, kao jedan od najvažnijih razloga za angažovanje privatnog obezbeđenja, naveli činjenicu da preduzeće, pa time i grad, zbog krađe sekundarnih sirovina i lomljenja brava na gotovo 300 podzemnih kontejnera, trpe štetu veću od milion dinara mesečno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Milivoje

06.09.2017. 12:27

Треба што више контејнера, тако ћемо више људи запослити!