OSEČINA - Na 12. Sajmu šljiva koji je okupio oko 200 izlagača iz Srbije i okruženja, za najbolje izvoznike ovog voća u prošloj godini su proglašene firme "Tehno Božići" iz Šapca i "Jovanović voće" iz Osečine. Najbolji proizvođač šljive je Dragan Filipović iz Lopatnja kod Osečine - ispred Marka Jankovića iz Gornjeg Crniljeva i Milana Ilića iz Lopatnja, te Milorada Markovića iz Bratačića i Nenada Tešanovića iz Ostružnja.

Najbolji pekmez od šljiva je napravio Branko Ivanović, a majstor za džem je Zlatomir Milovanović - obojica iz Gornjeg Crniljeva - dok je najslađe slatko od šljiva skuvao Živojin Pavlović iz Sirdije. Za "šljivani kolač" je nagrađen Dragan Milovanović iz Gornjeg Crniljeva.

Nagrada za najbolju šljivovicu, kruškovaču - viljamovku, dunjevaču, lozovaču, travaricu i kajsijevaču je pripala destileriji "Trivuleks" iz Leskovca, za jabukovaču "Plaziniću" iz Čačka, za likere "Promontu" iz Novog Sada, a za rakiju od malina "Braći Tomašević" iz Prijepolja. Među izlagačima iz Podgorine, najbolju rakiju su proizveli Veličko Radivojević i Darko Jovanovski iz Osečine, te Milojko Lazić iz Pecke.

Najlepši štand je imao Miodrag Jović iz Gornjeg Crniljeva, a posebno priznanje za unapređenje manifestacije je dodeljeno Milenku Đurđeviću iz sela Osečina. Najbolji zdravičari su Jelena Bradonjić iz Osečine, Velibor Marjanović i Milenka Raičević iz Valjeva, te Svetlana Đokić iz Kruševca, dok je posebno priznanje dodeljeno udruženjima žena iz Brankovine kod Valjeva, iz Loznice i iz Podgorine.
PROČITAJTE JOŠ:

Prvo "gvardija" pa - galoperi

Jedinci na meti pedofila

Loza, ipak, jača od (ne)vremena

Droplje se spasle od vatre

Cena ljuti prevoznike