Da je Uvac bliže Moravici

Dragoljub Gagričić

27. 08. 2017. u 09:31

Да је Увац ближе Моравици

Centar Štitkova, nekadašnjeg sedišta knezova Raškovića Foto: LJ. Novković

Meštani sela pod Čemernicom i Javorom traže da se ispravi nepravda duga pola veka i ispuni njihov višegodišnji san. Još se čeka na komšijski dogovor o povezivanju tri seoska centra

VIŠE od pola veka meštani Štitkova, Trudova, Debelje, Božetića i okolnih sela novovaroške opštine na padinama Čemernice i Javora čekaju da se ispravi nepravda i nastavi gradnja puta prema Ivanjici. Sredinom šezdesetih godina prošlog veka naprečac su, odlukom opštinske vrhuške, prekinuti radovi na devet kilometara starom rabadžijskom i kiridžijskom putu od Štitkova, preko Kadinjače i Zečkog Polja, kako se "božetićki kraj ne bi pripojio Ivanjici".

Radove željno čekaju i u selima ivanjičke opštine, s druge strane "stare granice" (do 1912. godine ovde su bile karaule i straže Otomanske imperije i Kneževine Srbije i nametnuta granica). Vekovna je želja da se povežu moravički i uvački deo Starog Vlaha i seoski centri: Katići i Kušići u ivanjičkoj i Štitkovo u novovaroškoj opštini, te da se preko prevoja Kadinjača, između Čemernice i Javora, obezbedi veza između dva regionalna puta, što iz doline Moravice vode za Kokin Brod i Sjenicu.

- Koliko je samo muke i znoja narod ostavio na ovom putu, a vlast neće ni lokve da podaspe, poravna džombe i vododerine. Sve dobro i napredno ovuda je stizalo i stiže iz doline Moravice, Dragačeva i drugih krajeva: semenski krompir, veštačko đubrivo, grla rasne stoke, prve vršalice, a voze se stoka, građa, drva, malina... - priča Mihailo Perošević (68) iz Štitkova.

Radovi na putu Štitkovo - Ukočnica bili su u čitavom kraju najveći infrastrukturni poduhvat još otkako su Karađorđevi ustanici kopali drum za izvlačenje topova na Javor 1809. godine.

Glavni agitator za gradnju puta bio je tadašnji direktor Zadruge u Božetićima, Blagoje Čkonjević (1923 - 1964), rodom iz Štitkova.

- Kulukom je 1962. godine započeto ručno kopanje i kaldrmisanje, "potkivanje" puta kamenom. Domaćinstva iz sedam sela su nekoliko godina na trasu zapregama, uglavnom drvenim kolima, dovlačila po 10 kubika kamena. Ko nije imao volove, bio je obavezan da u majdanima ili njivama godišnje izvadi po 15 kubika kamena. Radovi su izvođeni uz pomoć parnog valjka i drobilice za kamen, koju je pokretao motor "aran" - priseća se Perošević.

Pre šest godina su se komšije u dva navrata, u Katićima, dogovarale o povezivanju sela na "staroj granici". Predstavnici sela i novovaroške i ivanjičke opštine formirali su i odbor, snimljena je trasa i urađen projekat puta Štitkovo - Kadijača - Anatema (prema Katićima), sa krakom za Kamenu Česmu i Kušiće, koji čami u fiokama uprave u Ivanjici.

Narod ručno i zapregama gradio put - Mihailo Perošević


PODRŠKA PRIVREDNIKA

INICIJATIVU meštana, vrednih stočara i ratara, da uvački kraj bude bliže Moravici odavno podržavaju svi - od kupaca stoke, krompira i maline, do šumarskih i turističkih radnika, ali i brojni privrednici. Reke namernika, ali i gostiju iz hotela u Ivanjici, Katićima i Kušićima ovuda prolaze do Štitkova, manastira Dubnice, rezervata prirode "Uvac"...

GOSPOĐINDANSKI SABOR

SABOR na Gospođindan kod crkve u Štitkovu ima najdužu tradiciju u Starom Vlahu. U nekadašnjem sedištu knezova Raškovića sabira se narod sa padina Zlatara, Čemernice, Mučnja i Javora. I sutra se ovde očekuju razgovori kako da devet kilometara makadama - bude asfaltirano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Gojko

27.08.2017. 10:00

Sa slike se vidi da je kraj jako lep i 9 km može da uradi ova vlast,a tom vrednom narodu svakako treba pomoći.Pre desetak dana mi je sin prvi put prošao od Ivanjice do Kokinog Broda ka moru, i rekao mi je da je put odličan.

Бата

27.08.2017. 12:38

Пријатељу, ја имам кућу у том крају. Требало је да погледате мапу или да се боље упознате са географијом краја и онда напишете коментар.