KURŠUMLIJA - Iako sa porodicama žive u Beogradu, braća Jovan, Vlajko i Živorad Kilibarda su u dvorištu porodične kuće, u ovdašnjem naselju Markoviće, sagradili spomen-česmu, u znak sećanja na rođake stradale pre jednog veka, tokom Topličkog ustanka.

Na istom mestu, postavili su spomen-ploču - za nezaborav svih nedužno stradalih Topličana kojih je 1917, po nezvaničnim podacima, ubijeno između 20.000 i 24.000.

- Naš deda Jovan i brat njegov Spasoje su obešeni 28. februara, zajedno sa 26 drugih ljudi i žena iz sela u okolini, dok su trećeg strica Blagoja, koji je tada imao samo 19 godina i tek što je završio gimanziju, odveli u logor kod Niša, gde mu se gubi svaki trag - kaže Jovan (76).

Ovaj domaćin je nameran i da pokrene inicijativu kako bi se u Kuršumlijskoj banji podigao spomenik žrtvama koje su u ovom kraju pre jednog veka pobili Bugari.

Inače, uskoro se očekuje izlazak iz štampe knjige Radoja Kostića - čiji je otac u jednom kuršumlijskom selu čudom preživeo stradanje čitave svoje porodice - u kojoj će biti kompletirani podaci o stradalima u Toplici, tokom jedinog ustanka u tada porobljenoj Evropi.