SMRAD SE ŠIRI ZRENjANINOM: Prekonu ipak stigla prijava

Sl. Pašić

14. 08. 2017. u 07:30

СМРАД СЕ ШИРИ ЗРЕЊАНИНОМ: Прекону ипак стигла пријава

Pogon kafilerije “Prekon”,Foto: Sl. Pašić

Zrenjaninci nemoćni da se suprotstave nesnosnom letnjem smradu iz pogona kafilerije. Menadžment lane nije ispunio obavezu merenja

NESNOSAN smrad širi se već danima Zrenjaninom, a naročito se oseća u južnom delu grada na Begeju, u naseljima Ruža Šulman, Zeleno polje, Mužlja i blokovima zgrada u Ulici 4. jula. Građani, pošto ne otvaraju prozore, danonoćno zovu komunalnu policiju i zahtevaju od nadležnih da reaguju jer smrad ne prestaje.

Ustanovljeno je da neprijatni mirisi dolaze iz kafilerije “Prekon”, koje je, kao preduzeće iz “Matijević grupe”, registrovano za reciklažu otpadaka i ostataka životinjskog porekla. Objekat je već decenijama jedan od gorućih komunalnih problema grada. Sticajem nesrećnih okolnosti i mahom odlukom urbanista, šezdesetih godina prošlog veka nikao je u tadašnjoj industrijskoj zoni kombinata “Servo Mihalj”. Služio je za preradu konfiskata klanice BEK. U međuvremenu, industrijsku zonu su opkolila brojna stambena naselja, kojima se kafilerija našla tik pred nosom. Srećom, jedno vreme nije radila, kada su se Zrenjaninci ponadali da im je, možda, došao spas.

Privatizacija i tranzicija doveli su, međutim, novog vlasnika, koji je 2005, na istom mestu i u istim pogonima, ali praktično usred stambene zone, nastavio s preradom životinjskih otpadaka. Od tada ponovo počinje negodovanje građana, kojima smrad zagorčava život, naročito u letnjim mesecima.

Ruku na srce, lokalna vlast redovno sprovodi široku akciju kontrole “Prekona”. Izvršena su brojna merenja zagađujućih materija u vazduhu, ali je utvrđeno da je sve po zakonu i propisima. Štaviše, desilo se jednom prilikom da je iz komunalne policije stiglo zvanično objašnjenje da je smrad individualni osećaj i da se ne može meriti.

Međutim, lane je gradski inspektor za zaštitu životne sredine utvrdio ozbiljan prekršaj nadležnih u “Prekonu”. Menadžment kafilerije nije ispunio obavezu merenja emisije zagađujućih materija u prvom polugođu 2016. Usledila je prijava za privredni prestup sa zahtevom da se, osim novčane kazne, odgovornim licima i firmi izrekne zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti na period od pet do 10 godina. Ali prijava se već godinu dana “krčka” u fioci Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu.

U međuvremenu, “Prekon” je odlučio da ide još dalje i da na postojećoj lokaciji izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz svojih pogona. Nadležni nisu dali primedbe na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, pa će se prerađene otpadne vode uskoro ispuštati u gradsku kanalizaciju. Ko će to kontrolisati, ostaje da se vidi.

Načelnik Odeljenja inspekcije Sektora za vanredne situacije Igor Virijević poručuje da gradskoj vlasti nije u interesu da se zatvara bilo koja fabrika. Nezvanično, može se čuti da je vlasnik “Prekona” svojevremeno bio spreman da zatvori staru kafileriju i sagradi novu u industrijskoj zoni prema Beogradu.


KANCEROGENO

EKOLOZI iznose ozbiljne sumnje u verodostojnost merenja aerozagađenja, ukazujući na to da se ne obavljaju vikendom, kada kafilerija obično radi “punom parom” a smrad je najžešći. Problematično je i utvrđivanje kancerogenog akroleina, bezbojne tečnosti s prodornim, neprijatnim i oštrim mirisom, koji naše akreditovane laboratorije ne mogu da izmere.


POSLOVANjE ZA PRIMER

“PREKON” zapošljava 15 radnika i izuzetno uspešno posluje. Prema dostupnim podacima APR, godišnji prihod im je 100 miliona dinara, pri čemu dobit prelazi 20 miliona. Iz firme tvrde da su jedan od najmodernijih pogona za preradu životinjskog otpada u Srbiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije