Od tri jezera, dva zapuštena

Slobodan PAŠIĆ

09. 08. 2017. u 17:30

Da li je propao plan da "Begejska petlja" preraste u "Zrenjanin na vodi". Prvo nema obalu, drugo je izvor zaraza, a treće predmet spora

Од три језера, два запуштена

"Zrenjanin na vodi" - daleko od ideje

POSLE više od mesec dana, ekipe JKP "Vodovod i kanalizacija" uspele su ovog leta da prečiste i zamene trećinu vode u gradskim jezerima u Zrenjaninu. Obavljeno je i košenje trave podvodnom kosačicom, uređene su obale. Prvi put posle tri decenije obavljena je zamena zatvarača, koji sprečavaju oticanje ili dotok vode iz Begeja. I čini se kao da je sve u najboljem redu, ali slika je sasvim drukčija.

Zahvaljujući "šminkanju" gradskih jezera, koja pripadaju sistemu "Begejska petlja", dostignuta je druga klasa kvaliteta vode, kako je i predviđeno zakonom. Na pitanje dokle će to trajati, JKP ne saopštava, ali svima u Zrenjaninu dobro je znano s kojim se sve teškoćama nadležni suočavaju u održavanju jezera. Za sve, naime, mora da se pita i da odobri JP "Vode Vojvodine" - katastarski vlasnik "Begejske petlje", a to preduzeće novčanik drži - zatvoren. Upravljaču iz Zrenjanina, na primer, dozvoljavaju poribljavanje jezera, ali ne i izlov.

Ali zahvaljujući "Vodama Vojvodine", na jezeru "broj 3", koje je u centru grada, uskoro će nići prvi ugostiteljski splav, zbog čega ovde ne prestaju burne polemike. Obale "jezera 1" skroz su propale i potonule, a "jezero 2" je obraslo u korov i trsku, i malo je reći da je ekološka bomba za grad. U letnjim mesecima ustajala voda potencijalni je izvor zaraze, a žitelji okolnih kuća ne mogu da žive od komaraca i glodara.

Prema projektu, ovo jezero nazvano "zrenjaninska Kopakabana" trebalo je da bude uzdanica grada, moderni kompleks za sport i rekreaciju, sa plažom za 10.000 kupača. Na papiru je ostao i plan za druga dva jezera, koja su predviđena za pecanje, rekreaciju i nautički turizam. Ranih osamdesetih godina, presecanjem meandra Begeja i stvaranjem sistema veštačkih jezera kako bi se izbegle česte poplave, predstavljen je kao projekat "Zrenjanin na vodi". Tri decenije kasnije, nezavršena "Begejska petlja", sa brojnim problemima i nerešenim pitanjem održavanja, ruglo je Zrenjanina i glavobolja njegovih žitelja.

Najgore je, čini se, što rešenje za jezera nije ni na vidiku. Zbog nerealnog planiranja urbanista i brzoplete odluke nekadašnjih vlasti, nikako da se odredi sudbina "Zrenjanina na vodi". U jednom momentu počelo je uređenje "jezera 2", ali se zbog besparice od toga odustalo. Onda je gradonačelnik Čedomir Janjić 2013. najavio izgradnju akva-parka, pa je i to odloženo za "bolja vremena"... A, dolazak splava kao da donosi i tihu reviziju projekta... U JKP "Vodovod i kanalizacija" kažu da će dati sve od sebe da održe sistem jezera, uz nedvosmislenu poruku - projekat je potrebno završiti, ili na drugi način odrediti sudbinu "Begejske petlje".

Obale "jezera 1" se urušile

ZBOG VLASNIŠTVA BEZ PARA IZ EU

DA aktuelna gradska vlast u Zrenjaninu nema ideju šta činiti sa "Begejskom petljom", potvrđuje i činjenica da još nije podnet zahtev za prenos vlasništva sa "Voda Vojvodine". Zbog toga izostaju i aplikacije kod evropskih fondova i IPA projekata prekogranične saradnje, što bi sigurno bio najbrži način da se obezbede sredstva za završetak "Zrenjanina na vodi".

ZATVARAČI

- PREČIŠĆAVANJU vode iz sistema veštačkih jezera prethodila je zamena zatvarača, a za taj posao Gradska uprava izdvojila je četiri i po miliona dinara - kaže Siniša Gajin, rukovodilac poslovnih komunikacija u JKP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

tibor

09.08.2017. 17:58

Mnogo nas je i onda bilo protiv 3 jezera.Jedno bi bilo dosta.Sadasnje nazovi jezero 2 treba zatrpati i napraviti lep park sa igralistem za decu

bager

10.08.2017. 07:57

@tibor - Plaza na Begeju ,zatrpati ta jezera ,,napraviti manje betonsko jezero za labudove i parkic za decu

pera

10.08.2017. 08:19

@tibor - Slazem se, ali da bi bio park i igraliste potrebno je srusiti Spiritanu...

mirjana

14.09.2017. 20:56

@tibor - Ko još NORMALAN ZATRPAVA reku ili kanal?? To se može predložiti SAMO u Srbiji !!! Koliko je novca bačeno za preuređivanje tga i glavne ulice? Svaka nova vlast je rušila ono što je prethodna gradila, i uređivala po svom i pri tom se dobro ugrađivala.. A mi građani se ,,divili,, ,,idejnim rešenjima,, novokomponovaihe vlasti ! Jezera 2a i 2b su BRUKA i SRAMOTA pre svege gradskih ,,otaca,, a zatim i nas građana. !!! Otiđite do Temišvara da vidite kako se uređuje obala Begeja !!!

gojko

14.09.2017. 17:06

Prosto "obožavam" ovakve grandiozne planove za uređivanje! Akva park, ej! Pritom je Zrenjanin grad sa najmanje parkova u Srbiji. Sramota! Nigde prirode na vidiku, sve urušena industrijska zona, unosi strah i trepet, a ponegde i zarazu.. Putevi katastrofa, ali bitno da se centar šminka na svakih par godina. Ufotka se redovno renovirani sud i evangelistička crkva, most zeleni se sad sija u bojama protraćenog gradskog budžeta, "naš grad naaajlepši".. a ostatak grada ruina.