Kafilerija sve dalje

N. SUBOTIĆ

07. 08. 2017. u 09:15

Кафилерија све даље

Vlast radi na komunalom uređenju Šangaja / Foto: Darko Dozet

Stanovnici MZ Šangaj uvereni da su uspeli da osujete izgradnju spalionice. Umesto animalnog otpada, na placu trgovačke kompanije i "Lir"

KAFILERIJA je, kako procenjuju u Šangaju, sve "dalje" od ovog naselja. Do odlaganja izgradnje spalionice animalnog otpada, po svoj prilici, dovelo je to što je u ovom naselju, smeštenom odmah uz rafineriju nafte, podignuta hala fabrike "Lir", a i novi distributivni centar velike trgovačke kompanije, takođe u neposrednoj blizini potencijalne lokacije kafilerije.

Međutim, zvaničnu potvrdu od gradskih vlasti da se od gradnje kafilerije odustalo, kako je za "Novosti" potvrdio Momčilo Radinović, potpredsednik MZ Šangaj, u mesnoj zajednici ipak nisu dobili.

- Izgleda da je sve ostalo samo na inicijativi da se gradi - kaže Šušakov. - Verujem da gradnja, posebno kada su podignuti ovi značajni privredni objekti, neće ni počinjati.

Stanovnici Šangaja, naselja u kom, u porodičnim kućama, živi 520 domaćinstava, odnosno 2.600 stanovnika, pre više od godinu dana su se pobunili protiv predloga gradskih vlasti da se u njihovom naselju sagradi kafilerija sa hladnjačom, koju je Naučni institut za veterinarstvo iz Novog Sada dobio kao donaciju od EU.

Ova mogućnost, pomenuta je prilikom posete Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada, ovom institutu, i tada je navedeno kako su gradske vlasti preuzele i obavezu da na lokaciji buduće kafilerije podignu hladnjaču za skladištenje animalnog otpada.

Diskusija o lokaciji spalionice animalnog otpada trebalo je da se nađe na dnevnom redu Skupštine grada, ali ni to se nije dogodilo.

- Koliko mi je poznato, "Lir" je zauzeo deo prostora na kojem je kafilerija trebalo da bude sagrađena, tako da je, verujem, i to doprinelo ovom, za nas povoljnom rešenju - jasan je Radinović. - Uz to, raduje što su gradske vlasti, posle duže vremena, počele da rade i komunalno uređuju Šangaj. Samim tim, verujem da će nas spalionica mimoići. Predugo je kod nas dolazilo samo ono što je smetalo ostatku Novog Sada.


AZIL NA ZAŠTIĆENOJ ZELENOJ POVRŠINI

U SAMOM naselju je, kako kažu meštani, mesec dana u prostorijama MZ bio izložen regulacioni plan. Tada je, kako saznajemo, nadležnima navedeno kako ovo naselje ima problem sa azilom za napuštene životinje, koji nema odgovarajuće dozvole i sagrađen je na zaštićenoj zelenoj površini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije