Humano sa lutalicama

I. MITIĆ

07. 08. 2017. u 08:45

Хумано са луталицама

Zoran Todorović / Ulaz u vlasotinačko prihvatilište / Foto: Igor Mitić

Izgradnja prihvatilišta za napuštene životinje na jugu Srbije doneće lokalnim samoupravama značajne uštede. Program "Evropski progres" finansijski podržava opštine u Vlasotincu i Bojniku

Prihvatilište za pse lutalice koje lokalna samouprava u Vlasotincu gradi u partnerstvu sa Opštinom Bojnik, uz finansijsku podršku donatorskog programa "Evropski progres", počeće da radi najkasnije za 45 dana. Završna faza ovog projekta bila je i obuka budućih zaposlenih za pravilno ponašanje prema napuštenim životinjama.

- Cilj ove vrste edukacije, kojom su obuhvaćeni predstavnici javnog i civilnog sektora, jeste da se podigne svest o načinima rešavanja problema napuštenih životinja, na zakonit i human način - objašnjava menadžer projekta Marinko Đorđević.

Iz vlasotinačkog budžeta je, inače, građanima na ime odštete zbog ujeda ničijih ljubimaca lane isplaćeno gotovo dva i po, a 2015. čak 3,8 miliona dinara.

- Problem sa psima lutalicama je jedan od najvećih u Vlasotincu, kada je reč o bezbednosti naših sugrađana, pa nam je projekat izgradnje prihvatilišta bio prioritet - ističe predsednik opštine Zoran Todorović.

Ukupna vrednost ove investicije iznosi 137.000 evra. Evropska unija, te vlade Švajcarske i Srbije projekat finansiraju sa 92.000, dok su po 22.500 evra obezbedile opštine Vlasotince i Bojnik.

Objekat koji će, dakle, koristiti dve lokalne samuprave na jugu Srbije, trenutno se oprema inventarom i veterinarskim materijalom. Podsetimo, izgradnja na površini od oko 400 kvadrata je počela u martu, a građevinski radovi su završeni prošlog meseca. Prihvatilište ima ambulantu, stacionar i dva objekta za smeštaj životinja o kojima će brinuti zaposleni u JKP "Komunalac", odnosno Zoohigijenska služba vlasotinačkog preduzeća. Rad će biti finansiran iz budžeta dveju opština i iz donacija.

Na području Jablaničkog okruga, inače, još je samo Leskovac na putu da dugoročno reši problem sa psima lutalicama. Jer, u gradu na Veternici se privodi kraju infrastrukturno opremanje novog prihvatilišta, posle čega će biti zatvoren privremeni azil na napuštenoj farmi u Turekovcu, koji radi već godinama.


OBAVEZNA PROCEDURA

PRIHVATILIŠTE u Vlasotincu će moći da primi do 100 životinja koje će u njemu provoditi od dva dana do dve sedmice. Za to vreme, "stanari" će biti očišćeni, čipovani i sterilisani, a po potrebi i lečeni. Posle tog tretmana, životinje će biti vraćene tamo gde su pronađene i uhvaćene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Милорад

07.08.2017. 09:35

Ова господа што одлучују како решити проблем паса луталица,чине то веома споро.Искуство које имам а и многи,многи други који су нападнути од чопора паса доживе такву трауму да им скрати живот бар две три године.За децу да и не причам.