I pesnička reč uzdiže Bešenovo

Zdravko GRUMIĆ

subota, 29. 07. 2017. u 09:41

И песничка реч уздиже Бешеново

Lomović prima nagradu od vladike Vasilija Foto: D. Dozet

Uručivanjem nagrada, u petak svečano obeležena slava fruškogorskog manastira. Najboljom pesmom žiri proglasio "Nasušnu tajnu", autora Boška Lomovića

LETNjA slava fruškogorskog manastira Bešenova, čija je obnova počela pre četiri godine, obeležena je u petak prazničnom liturgijom i uručivanjem nagrada trećeg izdanja pesničkog konkursa "Bešenovska prinošenja", na kojem je učestvovalo više od 160 pesnika iz Srbije i okruženja.

Pesnici su ovoga puta "odgovarali" na temu "Zemnih milina nebeski kroj", stih iz pesme Laze Kostića "Santa Marija dela Salute".

Obraćajući se vernicima, sabranim povodom praznika Svetih Kirika i Julite, u manastiru koji se gradi na ruševinama svetinje brutalno razorene u Drugom svetskom ratu od Nemaca i ustaša, episkop sremski Vasilije je zahvalio svima koji doprinose da se ova zadužbina Nemanjića iz 13. veka izdiže i uzdiže u nebo.

- Ova svetinja je svedok svog mučeničkog naroda. Onako kako je srpski narod stradao, tako je stradavala i ova svetinja - rekao je vladika Vasilije i zahvalio pre svega arhimandritu Arseniju, starešini Bešenova, kao i svima onima koji na bilo koji način pomažu i grade manastirske objekte.

Prema odluci žirija, na čijem je čelu bio Blagoje Baković, pesničke povelje dobilo je 20 poeta. Najboljom je proglašena pesma Boška Lomovića "Nasušna tajna", druga nagrada pripala je Jasni Milenović i Branku Konotaru, dok treću dele Sanja Beraković, Radojica Radović i Vesna Radović.

- Da nije bilo ovog raspisa, ja ne bih danas bio tako ponosan tužan i srećan. Ne bih verovatno saznao toliko o ovom manastiru - rekao je Lomović, poručijući da je i ovo sabranje lepa prilika da bolje upoznamo našu istoriju, istoriju naše crkve a kroz to i sami sebe.

U smeru sabornosti bile su i poruke Miroslava Ilića, pomoćnika Pokrajinskog sekretara za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Bakovića, koji je naglasio da i ova manifestacija doprinosi obnovi manastira.

- Ne moramo ovde samo da donosimo ciglu žeženu i pečenu, nego i ciglu obnove duha.

Otac Arsenije, takođe član žirija, zahvalio je svima na svesrdnoj pomoći i podsetio da predstoji izgradnja konaka, oslikavanje ikonostasa crkve... U pripremi terena za postavljanje temelja budućeg konaka praktično je odsečen deo brda a ukupno 1.200 kamiona odnelo je oko 21.000 kubika zemlje. Izgradnja bi trebalo da počne najverovatnije dogodine.


BROJEVI RAČUNA

DINARSKI prilozi za obnovu Bešenova mogu da se uplate na račun broj 340-11007646-60, otvoren kod Erste banke. Računi i instrukcija za devizne uplate su: Swift code: GIBARS22; Beneficiary: IBAN: RS 35340000001101007936.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije