KRALjEVO - Danasoko 14 sati u ataru sela Kamenjani i Borovci u studeničkom kraju, na pola puta između rudarske varošice Ušće i manastira Studenica izbio je veliki požar koji je zahvatio desetak hektara borove šume i niskog rastinja, ali bar zasad nije ugrozio obližnja domaćinstva.


- Požar je brzo počeo da se širi i da se spušta niz padinu. Vatrogasci su brzo stigli pa i mi meštani organizovali smo se da pomognemo koliko možemo - kaže meštanin Ljubodrag Belaković.


Po rečima Radoice Kočovića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije Raškog okruga, u gašenje vatrene stihije angažovano je tridesetak pripadnika vatrogasnih jedinica iz Kraljeva, Raške, Ušća i Kopaonika sa ukupno osam vozila.


- Gašenje požara otežava veoma teška konfiguracija pa smo prinuđeni da intervenišemo sa zemlje na prtnjama kao i vetar promenljivog pravca. Domaćinstva nisu ugrožena jer smo zaštitili najbliže kuće. U većem delu radi se o takozvanom krunskom požaru i trenutno je nemoguće prcizno proceniti kolika je površina zahvaćena, kao i kada ćemo uspeti da ga potpuno stavimo pod kontrolu i zaustavimo širenje - naglasio je Kočović, dodajući da manstir Studenica koji je udaljen pet kilometara nije ugrožen.


Gotovo na istoj lokaciji pre pet godina u vatrenoj stihiji izgorelo je čak 250 hektara borove šume, ali se i vatrogasci i meštani nadaju da ovom prilikom neće biti pričinjena tolika šteta.