TROŠNA kuća stara više od osam decenija, s jednom prostorijom od svega deset kvadrata, skromni je dom šestočlane porodice Dumbelović iz sela Vilova, zaseoka Poljci, udaljenog više od 15 kilometara od grada podno Zlatara. Ova porodica junački trpi nemaštinu koja se uvukla u dom Jegdomira i Milane i njihovo troje maloletne dece Sanje (13), Miloja (12) i Milojka (9), te zajedno s baka Novkom jedva sastavljaju kraj s krajem.

Jedino sigurno primanje koje stiže u kuću svakog meseca jeste dečji dodatak, dok ostatak novca neophodnog za život glava porodice Jegdomir zarađuje nadničenjem po selu, radeći najteže fizičke poslove. Kako bi donekle olakšala život Dumbelovićima, u pomoć je priskočila humanitarna organizacija "Srbi za Srbe", koja je ovoj porodici donirala kravu, dva kreveta i motornu testeru.

Život u Poljcima nije lak ni kada imate sve uslove, a kamoli kada ih uopšte nemate. U jednoj prostoriji, pored dva nova kreveta, nalaze se i starinski kredenac, sto i dotrajali šporet na drva, to je sve što ima od nameštaja. Dnevna soba je za njih ceo svet - spavaća, trpezarija, kuhinja, kupatilo...

Ipak Jegdomir ne gubi nadu da na ovom svetu ima dobrih ljudi, koji će mu pomoći da obezbedi iole pristojne uslove za život svojoj deci. Kaže i da je zahvalan na pristigloj pomoći, te da će mu krava i te kako biti od koristi.

Sanja, Miloje i Milojko do osnovne škole u Akmačićima peške svakog dana prevale pet do šest kilometara. Sad je raspust, prilika da odmore od tabananja, međutim, i šansa da se nabere koji kilogram malina i "otkine" neki dinar kako bi roditeljima olakšali u borbi za egzistencijom. Dok njihovi vršnjaci bezbrižno igraju igrice na računaru, stara trokolica jedina je zanimacija za ovo troje mališana, a nedosanjani san im je da njihov dom obasja svetlost televizora i donekle razbije monotoniju i tišinu koja sada vlada.

Miloš Marković, član HO "Srbi za Srbe", kaže da ova organizacija postoji više od dvanaest godina, te da je za to vreme pomogla preko 1.800 porodica i sakupila više od dva miliona evra pomoći.

- Dumbelovići su samo jedna od porodica kojoj smo pomogli. Tokom ove godine smo obišli više od 60 porodica u zapadnom delu Srbije. Ova donacija nije kraj pomoći za porodicu Dumbelović, nastojaćemo da im do kraja godine obezbedimo još neke potrepštine - ističe Miloš.

Novovaroški centar za socijalni rad i lokalna samouprava do sada su više puta pomogli ovoj porodici, međutim, to ponekad komplikovana birokratija i zakonski propisi sprečavaju.


POMOĆ

KAKO bi ovo troje divne dece koja odrastaju uz brižne i poštene roditelje imala donekle pristojne uslove za život neophodno je pre svega obezbediti novac za izgradnju kupatila, zatim nabaviti televizor, frižider, zamrzivač... Svi oni koji su spremni da pomognu, to mogu uraditi uplatom na dinarski račun 160-279491-71 otvoren kod Banke Inteze ili slanjem SMS-a na 7763, čija je cena 100 dinara.