Državne subvencije spasle stočni fond

T. PAUNOVIĆ

20. 07. 2017. u 06:12

Poljoprivreda na obroncima Povlena, Maljena i Divčibara

Државне субвенције спасле сточни фонд

KOSJERIĆ - Gajenje malina i zasada šljiva donose najveći prihod poljoprivrednim proizvođačima u 26 sela ove opštine, a po profitabilnosti im se približava stočarstvo, za koje posebno na padinama Povlena, Maljena i Divčibara postoje odlični uslovi.

Nažalost, tokom poslednjih godina - delom zbog sušnih perioda, ali i zbog niskih cena mesa i mleka - stočni fond u ovim krajevima opada.

Ima, međutim, ozbiljnih nagoveštaja da će stočarstvo ponovo biti aktuelna grana poljoprivrede. Jer, od ukupno 13.374 hektara poljoprivrednog zemljišta, livade i pašnjaci na teritoriji Kosjerića zauzimaju 8.411, a uzgajivači raspolažu kapacitetima za 15.000 grla stoke, najviše goveda.

- Na čitavom području naše lokalne samouprave ima više od 3.800 grla, od kojih su 2.643 krave. Sve dok država nije uvela subvencije za njihovo i matičenje ovaca, ovom procedurom je bilo obuhvaćeno tek oko 200 krava. Srećom, obezbeđene su subvencije od 25.000 dinara, pa sada već možemo da govorimo o 773 umatičenih grla čiji vlasnici na tržište legalno mogu da iznose mleko i mlečne proizvode. Još je važnije to što će potomstvo umatičenih krava imati pedigre, pa se i zbog toga ozbiljno računa da će stočni fond polako početi da se uvećava - prognozira inženjer u opštinskoj Poljoprivrednoj službi Dragan Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije