Novi Sad: Putarima dan kao u rerni

N. SUBOTIĆ

12. 07. 2017. u 16:12

Novosađani u borbi sa tropskim vrućinama uspevaju da nađu spas u vodi i hladu. Građevinci rade noću, vozačima autobusa obezbeđeno osveženje, Štrand pun kupača

Нови Сад: Путарима дан као у рерни

Foto: D. Dozet

U VRELIM danima, u asfaltom i betonom okovanim delovima grada, gde je temperatura prebacila i 40 stepeni celzijusa, Novosađani su pokušavali na sve načine da se rashlade. Mnogi su imali privilegiju da dane provedu u kakvoj-takvoj hladovini, kupajući se u Dunavu ili bazenima. Manje srećni, ipak, svakodnevno su na radnim mestima.

- Kad zvezda upeče na preko 40 celzijusa, a od asfalta vam "gori" lice, treba izdržati - vajkaju se asfalteri JKP "Put", a slično poručuju i građevinci i vozači autobusa bez klima-uređaja...

- Nema izbora, moramo da radimo - kratko komentariše Joška Čenja, putar sa iskustvom od 28 godina, dok lopatom raspoređuje sveži asfalt po trasi saobraćajnice, koja se obnavlja. - Napravimo, istina, pauzu malo češće, ne radimo po najvećoj vrućini, i uvek imamo hladne vode.

I Radovan Kamenko, njegov kolega sa nešto kraćim stažom, podseća kako asfalt, da bi se ugradio, mora da bude vreliji od 170 stepeni.

- Moramo da nosimo zaštitnu opremu, specijalne cipele i duge pantalone, tako da nam je baš pretoplo - objašnjava Kamenko. - Ali, kada završimo posao, popijemo pokoje pivo ili pojedemo parče lubenice, pa odmah bude lakše...

Gojko Etinski, jedan od rukovodilaca i predsednik sindikata u JKP "Put", ističe da je preduzeće primenilo zakonske odredbe za rad na visokim temperaturama, pa se deo poslova, pre svega, farbanje horizontalne signalizacije, obavlja noću, a preko dana se ne radi, kad temperatura dostigne maksimum.

Slične mere se primenjuju i u kompaniji "Graditelj NS", čije smo radnike zatekli na izgradnji nove zgrade Hitne medicinske pomoći.

- Nemamo mnogo izbora, da radimo moramo, ali o normi se ne može voditi računa. Kada bude hladnije, nadoknadićemo zaostatak u radovima - tvrdi jedan od njenih rukovodilaca. - Veća betoniranja obavljamo noću, radno vreme smo pomerili sat ranije, radimo i jedan sat kraće, a na svakom spratu gradilišta obezbedili smo česmu sa svežom vodom za radnike.

JGSP "Novi Sad" se, takođe, pripremilo za vrućine. Internim aktom propisali su mere za rad u vreme visokih temperatura: dele rashlađenu vodu za piće vozačima i kontrolorima, a obezbedili su i jedan broj rezervnih vozača. Gradski prevoznik, inače, ima 70 autobusa sa klima-uređajima, a svakog radnog dana u vreme letnjeg reda vožnje na ulice izlazi oko 170 vozila.

PRIVIKLI SE

U ZAVODU za hitnu medicinsku pomoć tvrde da su Novosađani naučili da se "nose" sa visokim temperaturama i da broj poziva nije mnogo povećan.

- Imamo, istina, više poziva za intevencije na javnim mestima, ali do toga dolazi zbog velike razlike u temperaturi, u klimatizovanim prostorijama - objašnjava dr Mirjana Bursać, portparol Zavoda. - Za starije sugrađane i hronične bolesnike važi obavezno pravilo da ne izlaze iz kuća, kad su temperature visoke i da unose što više tečnosti, što važi za sve.


NA ŠTRANDU SA UNUČIĆIMA

SPAS od nesnosne vrućine pronašla je na Štrandu Mara Adamović, zajedno sa svojim unučićima Petrom i Anjom.

- Lepo nam je na Dunavu - priča baka Mara. - Anja je starija, ima osam godina, i pomogne mi da čuvamo Petra, kome je tek četiri godine. Lepo se igraju. Kad je jako toplo ostajemo u hladovini, a na pesak siđemo samo da se osvežimo u Dunavu.

"VODOVOD": ŠTEDITE VODU!

ZBOG ekstremnih temperatura, kako je saopštila JKP "Vodovod i kanalizacija", potrošnja vode je uvećana 15 odsto, tako da se dnevno potroši oko 110.000 litara vode.

- Sistem, ipak, funkcioniše bez problema - ističu u "Vodovodu". - Ipak, moramo da apelujemo na naše sugrađane da racionalnije troše vodu, jer su i naši resursi ograničeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije