Novosadski nastavnik slao bezazleni SMS?

Lj. PRERADOVIĆ

11. 07. 2017. u 08:15

Новосадски наставник слао безазлени СМС?
Tužilaštvo o porukama učenici OŠ "Žarko Zrenjanin" u Novom Sadu. Krivičnog dela nema, škola treba da proceni odgovornost

PROTIV nastavnika istorije u novosadskoj OŠ "Žarko Zrenjanin" Osnovno javno tužilaštvo neće voditi krivični postupak zbog SMS koje je polovinom maja razmenio sa učenicom koja je tada pohađala sedmi razred ove škole. Navode da na osnovu svega prikupljenog nisu našli elemente krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

U OJT kažu da je takva odluka usledila posle dobijene beleške iz policije, ali i obaveštenja od nastavnika istorije, oca deteta i direktora škole, zajedno sa slikom poslatih i primljenih SMS.

- Iz svega iznetog nismo našli da postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično delo za koje se krivično gonjenje preduzima po službenoj dužnosti - ističu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu. - Tužilaštvo se nije upuštalo u ocenu da li je primerena ili neprimerena ostvarena komunikacija učenice i nastavnika.

Na školskom rukovodstvu je, predočavaju dalje u tužilaštvu, da proceni da li je navedena komunikacija u skladu sa opštim aktima škole i da li postoji neka druga odgovornost, disciplinska ili slično.

Nastavnik istorije je i dalje na bolovanju, a na ovo odsustvo je otišao odmah pošto su roditelji učenice obavestili nadležne u školi o SMS, koje je prosvetni radnik preko "vajbera" prosledio devojčici.

- Postupićemo po protokolu - jasan je Žarko Mušicki, direktor OŠ "Žarko Zrenjanin", koji je, inače, odmah reagovao i o ovom slučaju obavestio nadležne. - Nastavnik je i dalje na bolovanju. Kada se vrati na posao, sastaće se školski tim za zaštitu dece od nasilja. Protiv njega će sigurno biti pokrenut postupak, koji - znaće se uskoro.

DIREKTOR Žarko Mušicki,Foto: D. Dozet

SMANjUJU SOPSTVENI AUTORITET

KOMUNIKACIJA preko društvenih mreža, mobilnim telefonima i slanjem SMS između đaka i predavača nije zabranjena, ali nije ni dozvoljena. Psiholog Ivan B. Ogrizović, međutim, smatra da profesori ne bi trebalo privatno da komuniciraju sa đacima van škole, ukoliko nije opravdano, jer se time smanjuje autoritet. Na školskom nivou bi trebalo doneti odluku o etičkim kriterijumima, a ukoliko je zbog gradiva neophodna takva komunikacija, u tom slučaju da se formira školska grupa.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Срђан Ђурић Шишковић

11.07.2017. 08:30

"КОМУНИКАЦИЈА преко друштвених мрежа, мобилним телефонима и слањем СМС између ђака и предавача није забрањена, али није ни дозвољена." Да ли је могуће да се овакве реченице пишу у вашим новинама. Читава реч писана великим словима?! Није забрањена, али није ни дозвољена?! Па ако нешто није дозвољено онда је ваљда забрањено. Мож' да бидне, ал' не мора да значи! Живео клокотризам!

deda Mile

11.07.2017. 08:44

A da joj je poslao fotografiju svog nagog tela, rekli bi da je u pitanju vajarstvo ili neka slicna umetnost.