Arheolozi u potrazi za neolitskim kućama

Zorana Rašić

09. 07. 2017. u 07:45

Počeli radovi na jednom od najvećih nalazišta na lokalitetu Drenovac. Turistima će biti dostupnije tek kad se završi prilaz sa auto-puta

Археолози у потрази за неолитским кућама

foto Z.Rašić

NA jednom od najvećih neolitskih nalazišta u Srbiji, koje je nalazi blizu auto-puta kod sela Drenovac u blizini Paraćina, ponovo je živo.

Stalna ekipa beogradskog Arheološkog instituta i studenti arheologije na Filozofskom fakultetu, sa gostima iz BiH i Bugarske, nastavili su istraživanja pod balonom. To će omogućiti istraživačima da ne rade više pod vedrim nebom i bolju zaštitu iskopina, a radovi na njegovom uređenju samog balona tek nedavno su kompletirani. Uređeni su potporni zidovi i betonirani prilazi, a prema rečima direktora paraćinskog Zavičajnog muzeja Branislava Stojanovića, to je i neophodna priprema koja će omogućiti skorašnji dolazak turista.

- Ovog leta arheolozi i studenti radiće na definisanju objekta u sondi 22. To je jedan od poslednje pronađenih objekata, ostataka neolitske kuće u balonu. Arheolozi će takođe otvoriti i presek rova sa istočne strane lokaliteta. Prošlog leta otkriveno je da taj rov opasuje ceo lokalitet, a sa donje strane je auto-puta prema selu Sikirica - objašnjava Stojanović.

U arheološkom timu, koji se još okuplja, biće četrdesetak ljudi. Nosilac projekta je Arheološki institut, a radove finansiraju zajednički Ministarstvo kulture i informisanja i paraćinska lokalna samouprava.

I dok grupa entuzijasta nastavlja sa poslom pod balonom, ostali deo ekipe je na svom "radnom mestu" u drenovačkoj osnovnoj školi. Ova škola je već godinama tokom leta svojim prostorom na usluzi istraživačima, njihova je baza za smeštaj i rad. Osim u školi, deo pokretnih nalaza ovog leta prvi put će se obrađivati i u novom depou Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Ostaci nekadašnje neolitske peći,foto Zavičajni muzej

Rezultati rada iz ove sezone biće takođe publikovani, ali tek iduće godine jer je već objavljena jedna štampana publikacija o lokalitetu Drenovac. Nažalost, ovo izuzetno arheološko nalazište biće dostupnije turistima tek kada se završi prilaz sa auto-puta. Baš iz tog razloga, a na zahtev opštine Paraćin, odobrena je izgradnja stajališta i radovi su u toku. Prilazni putevi lokalitetu sa drugih strana delimično su sanirani, tako da iz Zavičajnog muzeja pozivaju posetioce koji žele da ga vide, da im se jave radi organizacije obilaska.

Istraživači pod balonom istražuju nalazište, foto Zavičajni muzej


NEOLITSKI MEGALOPOLIS

LOKALITET Drenovac prostire se na šezdesetak hektara kraj auto-puta Beograd - Niš i istražuje se više od deset godina. Ispituju se ostaci drevne kulture iz perioda pre oko 7.000 godina, a zbog svoje veličine - pretpostavlja se da je imalo oko 1.500 kuća - naselje je nazvano "neolitski megalopolis". Ipak, nije se razvilo u pravi grad jer je stradalo, pretpostavlja se, u požaru ili nekoj drugoj katastrofi.

Potporni zidovi olakšaće posao arheolozima,foto Z.Rašić


KONZERVACIJA

S OBZIROM na dosad otkrivene ostatke neolitskih kuća, do kraja godine biće urađena konzervacija objekata ispod balona zajedničkim sredstvima Arheološkog instituta iz Beograda i paraćinskog Zavičajnog muzeja. Konzervacija će se raditi posle završetka radne sezone, što će omogućiti bolju prezentaciju javnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije