UŽICE - Četvoro učenika užičke Prve osnovne škole "Kralj Petar Drugi", najbolji su iz oblasti robotike u državi! Oni su pobednici takmičenja "Kodigranje" održanog u Beogradu, u okviru akcije "Bitka za znanje".

Učenik osmog razreda, budući gimnazijalac, Pavle Smiljanić i đaci petog razreda Matija Novaković, Dragica Gavrilović i Marija Smiljanić ostvarili su najbolji rezultat u sklapanju i programiranju "M-bot" robota u konkurenciji 334 škole iz cele Srbije.

- Posle dva kola kvalifikacija, naš tim se plasirao u finale takmičenja održanog u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu. Tu su bili najbolji, programirali su robota da se slobodno kreće i da uz pomoć senzora pronađe liniju koju zatim prati. Zadatak su uradili za rekordnih 10 minuta, a njihov robot je bio najbrži u izvršenju zadatka - objasnio je nastavnik informatike i matematike Goran Bojović. - Od septembra, nastavićemo u okiru dodatne nastave da se bavimo robotikom, za koju su deca veoma zainteresovana.

Osnovci su pobedom za svoju školu osvojili komplikovanije komplete za sklapanje i programiranje robota, koji će poslužiti za dalji rad i uspeh u okviru najtraženijeg zanimanja.

- Zadatak na takmičenju za nas nije bio težak. Ja školovanje nastavljam u užičkoj gimnaziji, nadam se da ću biti u prilici da se i dalje bavim robotikom - kaže Pavle Smiljanić, kapiten pobedničkog tima.