Vučević: Privatni partner ili likvidacija Apoteke Novi Sad

N. SUBOTIĆ

05. 07. 2017. u 11:03

Gradonačelnik najavio izgledno rešenje za budući status "Apoteke Novi Sad". Realno rešenje javno partnerstvo. Farmaceuti zadovoljni

Вучевић: Приватни партнер или ликвидација Апотеке Нови Сад

(NE)IZVESNOST Apotekari se, i pored svih muka, nadaju najboljem Foto: D. Dozet

NAGOMILANIM problemima u "Apoteci Novi Sad", državnoj farmaceutskoj ustanovi, ipak se nazire kraj. Gradonačelnik Miloš Vučević najavio je da je posle nekoliko stručnih sastanaka došlo do spasonosnog ishoda, a to je javno privatno partnerstvo, kojim bi apotekari dobili zadovoljavajućeg partnera da prevaziđu sve nevolje i nastave zajedno da unapređuju poslovanje.

"Apoteka Novi Sad" se, kako je naveo gradonačelnik, kao i mnogobrojne državne apotekarske ustanove u zemlji, našla u teškoj finansijskoj situaciji, jer je odsustvom sistemskog rešenja ostavljeno da se izdržava isključivo od prodaje lekova.

- Državne apoteke su se našle na tržištu, bez mogućnosti da posluju kao privatne apoteke - ističe Vučević. - Upravo zbog toga pokrenuli smo dijalog sa zaposlenima i sa dobavljačima lekova, koji su najveći poverioci, i pokazalo se da imamo dve mogućnosti - likvidaciju ili javno privatno partnerstvo. Da bi se našao partner potrebno je, ipak, strpljenje radnika, jer ceo proces traje najmanje osam meseci.

Sama "Apoteka Novi Sad", podseća Vučević, nije direktan budžetski korisnik.

- I pored toga, pomogli smo koliko smo mogli, a sada nam je cilj da nađemo adekvatnog partnera, da ne bude zatvaranja apoteka, i da s radom nastavi i nedavno otvorena galenska laboratorija, izuzetno vredna za Novi Sad - poručuje Vučević. - Smatram da se, zbog Novosađana, ali i oko 180 zaposlenih u apoteci, mora naći adekvatno rešenje za njihov opstanak.

Apotekari podsećaju da najveća ustanova u Vojvodini ima mrežu od 30 apoteka i dostupna je pacijentima u najudaljenijim delovima Novog Sada. I smatraju da likvidacija nije rešenje.

- "Apoteka Novi Sad" je osnovana s ciljem sprovođenja primarne zdravstvene zaštite, što podrazumeva snabdevanje građana lekovima i medicinskim sredstvima, a ne zbog ostvarivanja profita. Do 2013. bili smo jedina ustanova na teritoriji grada koja je obezbeđivala lekove za terapiju 250.000 sugrađana - ističu zaposleni.

Mogućnost za saradnju sa RFZO, kako napominju farmaceuti, pružena je od 2013. i drugima, ali pod nejednakim uslovima.

- Od tada, ostavljeni smo da se sami borimo s nelojalnom konkurencijom, i već godinu dana osećamo posledice poslovanja u otežanim uslovima - tvrde apotekari. - Pristali smo na ponuđene predloge jer ne možemo mirno da prihvatimo likvidaciju naše ustanove.


PROTESTI

ZAPOSLENI u Apoteci "Novi Sad" dva puta su, 15. i 29. juna, organizovanjem protestnih šetnji, ukazali na ozbiljne probleme s kojima su bili suočeni. Tražili su od gradske vlasti, kao osnivača, da počne da rešava nagomilane probleme, a takođe i reakciju nadležnog Ministarstva zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

A

07.07.2017. 10:05

dok je prelivalo? Nisu kukali... Otvorite svoje privatne apoteke, da i vi vidite šta znači raditi, a ne, ceo život, da vam građani podmiruju gubitke.