Zrenjanin: Probni rad se otegao

Sl. PAŠIĆ

05. 07. 2017. u 14:44

Neprestano se odlaže puštanje u rad postrojenja za prečišćavanje u Zrenjaninu. Ima li investitor problema sa dobijanjem ispravne vode za piće?

Зрењанин: Пробни рад се отегао

ISPITIVANJE Probni rad fabrike vode Foto: Sl. P.

I DALJE je neizvesno kada će poteći zdrava voda iz gradske vodovodne mreže u Zrenjaninu. Pošto su svi rokovi za završetak postrojenja za prečišćavanje, takozvane fabrike vode, odavno probijeni, nadležni iz JKP "Vodovod i kanalizacija" shvatili su da je u najmanju ruku neozbiljno nastaviti sa licitiranjem termina. Prethodno su, sredinom juna, kada je počeo probni rad fabrike vode, slavodobitno najavili da učešće prečišćene vode u mreži iznosi 30 odsto. I, da "samo što nije potekla 100 odsto prečišćena"... I tako - do danas.

- Poboljšanje kvaliteta, koje je vidno, nije rezultat rada postrojenja, nego određenih zahvata na izvorištima - iznosi Siniša Gajin, rukovodilac komunikacija u JKP, najavljujući puštanje vode iz prečišćivača u mrežu tek kada zadovolji tražene parametre.

Dotad, sve što se prečisti u probnom radu, objašnjava Gajin, neće biti ispuštano u gradsku mrežu. Jedan deo nastaviće da kruži u okviru sistema postrojenja, a drugi završiti u kanalizaciji. Ima li to investitor fabrike vode - beogradski "Sinertek" - problema sa dobijanjem ispravne vode po našim standardima, ili je nešto drugo u pitanju, tek, Zrenjaninci će morati još da sačekaju na zdravu česmovaču.

- A, i po puštanju prečišćene vode u sistem, voda iz gradskog vodovoda, i pored stalne kontrole, neće biti dozvoljena za piće sve do momenta dok nadležna inspekcija ne ukine zabranu korišćenja iz 2004. - ističe Gajin, navodeći da će potvrdu da su ispunjeni svi parametri dati Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu.

Stručnjaci su od starta bili skeptični da je projekat "Sinerteka" moguće izvesti, a sumnju je produbio upravo probni rad postrojenja i dugo traženje zahtevanog kvaliteta vode.

- Neobično je da se uklanjanje štetnih materija iz sirove vode traži oprobavanjem! Kada se radi stručno i odgovorno, na dan puštanja u rad gotovog postrojenja, dobija se zadati kvalitet vode. Jer, sve je moralo biti dokazano u laboratorijskim i pilot-postrojenjima - iznosi dr Mileta Perišić, naučni savetnik iz Beograda i tvorac nekoliko domaćih patenata za prečišćavanje vode, dok iz "Sinerteka" ne žele za javnost da komentarišu dešavanja oko svoje investicije u Zrenjaninu.

IŠČEKIVANJE Kada će poteći zdrava česmovača

CENA KAO U BEOGRADU I NOVOM SADU

UGOVOROM između JKP i "Sinerteka" predviđeno je da se prečišćavanje kubnog metra vode plaća 28 evrocenti, a taj trošak pada na korisnike, koji trenutno kubik plaćaju 34 dinara. S puštanjem prečišćivača u probni rad, najavljeno je da će voda poskupeti, ali da cena neće biti veća od one koju plaćaju korisnici u Beogradu i Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije