Nemci kupuju 320 tona kornišona od povrtara iz Kikinde

A. ĐURAN

29. 06. 2017. u 18:23

Немци купују 320 тона корнишона од повртара из Кикинде

Priprema za berbu, kornišoni se uzgajaju špalirski,Foto: A. Đuran

Ove godine povrtari u kikindi očekuju dobar rod sitnih krastavaca, a otkup siguran. Prva klasa plaća se 80 evrocenti. Uzgajaju i papriku

NEMAČKA kompanija "Maminger" namerava da otkupi od povrtara iz Kikinde oko 320 tona kornišona. Budući da je otkup osiguran, proizvodnja ove vste krastavaca je povećana i ove godine je zasnovana na oko osam hektara, za razliku od prošle, kada je bila oko pet hektara.

Ovdašnji povrtari proizvode krastavac kornišon za poznatog stranog kupca, a saradnja je počela pre četiri godine. Svake godine je sve bolja, jer su se povrtari uverili da kupac poštuje dogovoreno.

- Pojavilo se sedam-osam novih proizvođača, tako da se kornišoni sada gaje na oko osam hektara. Rod bude oko 40 tona po hektaru. Ovo je sada odlična šansa za naše povrtare da unaprede proizvodnju i da im se rad i trud isplate - istakao je Dejan Ugrešić, koji krastavce prodaje nemačkoj firmi.

Naš sagovornik je proizvodnju zasnovao na parceli u Distričkoj ulici, koju je lokalna samouprava ustupila Udruženju poljoprivrednih proizvođača "Banatska lenija". Kornišoni zauzimaju oko hektar, a proizvodnja je špalirska. Godina je pogodovala gajenju krastavaca, jer nije bilo puno kišnih dana i vlage, pa ni bolesti, što je, opet, doprinelo da se smanji upotreba hemijskih sredstava.

Kupac iz Nemačke ima neke specifične zahteve u nabavci krastavaca.

- Potreban im je sitniji kornišon i zato se oslanjanju na male proizvođače. Na taj način mogu da računaju na kvalitetniji proizvod - tvrdi naš sagovornik, ističući da je veoma zadovoljan saradnjom sa "Mamingerom".

Krastavci se već drugu godinu zaredom odvoze na otkupno mesto u Senti, što je isplativije i lakše u odnosu na prve dve, kada su se odvozili u Gospođince, što je iziskivalo i veće troškove za gorivo. Cena za prvu klasu krastavaca sada je 80 evrocenti, za drugu 70, za treću 51 i 34 evrocenti za četvrtu klasu.

Osim krastavaca, kikindski povrtari na otvorenom uzgajaju i konzumnu papriku, a u 14 plastenika "Banatske lenije" i paradajz.


SEZONCI PREKO POTREBNI

TOKOM berbe krastavaca neophodni su sezonski radnici, jer se očekuje veliki prinos.

- U toku je kidanje zaperaka i uplitanje u mreže, kako bi plod lakše mogao da raste. Početak berbe očekujem za četri-pet dana. Trebaće nam 15 do 20 radnika. Zasad je cena radnog sata 150 dinara, ali će biti i veća - dodaje proizvođač Dejan Ugrešić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Uzgajivac iz Macve

17.08.2017. 00:12

Poljo apoteke i ''strucnjaci'' iz Gospodjinaca i slicni njima tzv. proizvodjaci (koji zive u zabludi) ''tropske temperature'' nazivaju uzrokom to sto je 50% kornisona stradalo zbog plamenjace ovih dana, i proizvodjaci istih uzalud prskaju protiv plamenjace, a bolest je ustv. NEMATODA parazit. Samim tim sama postavka i nacin branja su losi, i prosecna cena na 7 datih klasa je od 35-40 dinara, a ja koji nisam poslusao njih BOGU HVALA imam prosek od 53-61 dinar po KG za sada. Menjajte tablicu ;)