Bor: Toplana u blokadi zbog duga za struju

LJ. T.

09. 06. 2017. u 10:43

Borsko preduzeće opteretile višemilionske obaveze, a radnici još i potkradaju. Vozač oštetio firmu za 972.000, obaveze prema EPS 375 miliona...

Бор: Топлана у блокади због дуга за струју

Foto LJ. Trifunović

U BORSKOM JKP "Toplana" juče su se, van grejne sezone, dogodila dva "ispada" iz sistema! Najpre, je, po saznanjima "Novosti", uhapšen D. S. (53), šef voznog parka u ovom preduzeću, jer je navodno malverzacijama sa gorivom firmu oštetio za skoro milion dinara. A zatim je račun preduzeća, na čiji je toplifikacioni sistem priključeno čak 95 odsto grada, blokiran zbog 375 miliona duga za struju.

- Sumnja se da je vozač D. S. zloupotrebio službeni položaj - potvrđeno je našem listu iz izvora bliskom istrazi. - Šef voznog parka se tereti da je zloupotrebljavao debitne platne kartice za gorivo i oštetio firmu za oko 972.000 dinara.

Po rečima našeg sagovornika, D. S. je naručivao veće količine goriva od stnarno potrebnih, dok je razliku prisvajao za sebe.

- On je navodno nelegalno prisvojio 6.705 litara dizela, 293 litara gasa i oko 42 litara benzina - navodi naš izvor. - NJemu je, nakon saslušanja, određen dvodveni pritvor.

Zoran Marković, direktor JKP "Toplana", kazao nam je da je šokiran ovim događajem i da, zbog sveukupnog stanja u firmi, razmišlja o podnošenju ostavke.

- "Toplana" dobavljačima duguje više od 1,5 milijardi dinara - kaže Marković.

- EPS nam je, zbog duga za struju, blokirao račun za 375 miliona dinara, a kao kruna svega naš šef voznog parka je lišen slobode zbog sumnje da je prisvajao gorivo.

S druge strane, u Samostalnom sindikatu JKP "Toplana" smatraju da je rukovodstvo znalo šta D. S. čini, kao i da su sve vreme žmurili.

- Nemoguće je da baš niko od neposrednih rukovodilaca, ali i čelnika opštinske vlasti nije znao šta se radi u preduzeću - kaže Miloš Jeličić, predsednik Samostalnog sindikata. - Po našim informacijama, ima još zloupotreba u firmi, zbog kojih je, između ostalog, JKP "Toplana" u situaciji da duguje 1,5 milijardi dinara.

BUDŽET SLUTI KRAH

PREDSEDNIK Samostalnog sindikata smatra da su svi svesni u kako se lošem stanju nalazi "Toplana".

- Ako se zna da je opštinski budžet projektovan na dve milijarde dinara, može da se nasluti u kakvoj je situaciji JKP "Toplana" - zaključuje Jeličić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije