KIKINDA - Prvi put u organizaciji Zavoda za ravnopravnost polova grad je bio domaćin izložbe preduzetničkih veština. Učestvovalo je četrdesetak udruženja žena iz Kikinde, Zrenjanina i Pančeva, koje su predstavile slatka i slana jela, ručne radove, unikatne rukotvorine i štošta još, čime se žene bave.

Izložba je organizovana da bi se ukazalo na potencijale i stvorili bolji uslovi za saradnju i umrežavanje žena preduzetnica u pokretanju sopstvenog biznisa, kao i uslovi za njihovo ekonomsko osnaživanje. Ideju su podržala udruženja iz Zrenjanina, Pančeva, Lazareva, Ečke, Elemira, Pančeva i Kikinde.

- Naš cilj je da se upoznamo sa svim članicama udruženja žena, koje su došle da izlažu. Sve sam ih pozvala da nam budu drage gošće i za “Dane ludaje” - istakla je Tatjana Korom, predsednica Udruženja žena Kikinde.

- Iz Zrenjanina smo doneli kolače, slatke i slane, zatim pepeljare rađene tifani tehnikom, ogrlice i nakit od svile, trukovane stolnjake. Izložile smo i slike naših majstora - saznajemo od Olgice Velemirov, iz Udruženja žena Zrenjanin.

Cilj pančevačkog udruženja “Vešte ruke” je da očuva i neguje narodnu kulturu, tradiciju i stare zanate, napomenuo je Nikola Đorđević i dodao da bi to očuvali i naučili decu starim tehnikama u školama, u Pančevu organizuju i časove domaćinstva.

Izložbi su prisustvovali Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova AP Vojvodine, i Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, koji je istakao da će sekretarijat u narednom periodu raspisati konkurs za sufinansiranje projekata, koji će pomoći da rad svih udruženja žena bude još bolji. Za ovu namenu planirano je iz budžeta 10 miliona dinara. Događaj je podržao i grad Kikinda.