NS: Dužnicima umesto penala - olakšice

Z. GRUMIĆ

25. 05. 2017. u 16:24

Predloženo da se dugogodišnjim neplatišama u Novom Sadu otpišu kamate na dugovanja za komunalije. Uplatom glavnice i troškova prinudne naplate, neplatišama se otpisuje kamata

НС: Дужницима уместо пенала - олакшице

UKOLIKO Skupština grada Novog Sada sutra usvoji zaključak Gradskog veća, kojim se preporučuje da se pod određenim uslovima građanima omoguće olakšice za plaćanje dugogodišnjih dugovanja za komunalno-stambene usluge, neplatišama će biti oprošten dug po osnovu kamate, koji je narastao na ukupno 1,1 milijardu dinara.

Prema evidenciji JP “Informatika”, za usluge koje se naplaćuju preko sistema objedinjene naplate u proteklih devet godina građani duguju više od 3,3 milijarde dinara na ime osnovice i troškova prinudne naplate, kao i kamatu koja je premašila milijardu dinara.

- Otpisom kamate stimulisali bi se dužnici da izmire svoja dugovanja, čime bi se olakšao njihov finansijski položaj. Istovremeno bi doprineli efikasnijoj naplati komunalno-stambenih usluga i boljem funkcionisanju komunalnog sistema u gradu - objašnjavaju u Gradskoj upravi za komunalne poslove.

Zaključkom je preporučeno da se dužnicima, kojih prema proceni Udruženja za zaštitu potrošača “Prosperitet” na teritoriji grada ima do 30.000, omogući da glavnicu i troškove prinudne naplate izmire do 30. novembra. Kamata bi im bila otpisana, kada isplate taj dug, reprogramiran u skladu sa sporazumom, koji bi trebalo da potpišu.

MILIONSKI DUGOVI IMA Novosađana koji za grejanje, vodu i druge komunalno-stambene usluge duguju od 250.000 do 1,5 miliona dinara.
- Ako ne bi bilo reprograma i olakšica, to nikad ne bi mogli da isplate, a ovako će korist imati i oni i javna preduzeća, kao poverioci - ističe Ćirilović.

Predsednik “Prosperiteta” Radomir Ćirilović, kaže za “Novosti” da je veliki dužnički problem dodatno iskomplikovan time što je kamata obračunavana po komfornoj metodi - kamata na kamatu, što je Ustavni sud još pre pet godina proglasio nezakonitim.

- Protekle dve godine javilo nam se za pomoć više od 1.500 potrošača, kojima su na osnovice dugovanja za komunalne usluge, zaračunate i kamate, predujam za pokretanje izvršnog postupka i drugi troškovi, tako da su ukupna dugovanja enormno porasla.

Tim povodom su se predstavnici pomenutog udruženja i dužnika dva puta sastali sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem i nađeno je povoljno rešenje problema za neplatiše.

- Svesni smo toga da je ovo vid nepravde prema sugrađanima, koji redovno plaćaju račune, ali me se ne borimo za nepoštene potrošače, nego za socijalno ugrožene, i ovakva odluka Skupština grada bila bi im velika olakšica - poručuje Ćirilović.

PREPORUKA

DA kamate budu otpisane na dan isplate glavnice duga, odlučili su nadležni u javno-komunalnim preduzećima “Vodovod i kanalizacija”, “Novosadska toplana”, “Stan” i “Čistoća”.

Iz Gradske uprave, stoga, preporučuju i ostalima u sistemu objedinjene naplate da učine to isto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

suncica

26.05.2017. 00:30

Citat :" Otpisom kamate stimulisali bi se dužnici da izmire svoja dugovanja, čime bi se olakšao njihov finansijski položaj." A cime stimulisete redovne platise i kako brinete o njihovom finansijskom polozaju??? Dakle, bez teksta....