MLADI bez roditeljskog staranja, koji više nemaju pravo na boravak u hraniteljskim porodicama ili domovima za nezbrinutu decu od ponedeljka u Nišu imaju "Kuću mogućnosti" u kojoj će imati uslove za obrazovanje i postepeno osamostaljivanje.

Naime, većina njih po izlasku iz hraniteljskog okruženja ili doma nema stalne prihode, adresu, posao, niti ideju kako izgleda život van institucije, pa mnogi kažu da su ponovo prepušteni samima sebi...

- Bezbroj puta smo čuli da se opet nalaze na nekom početku, prepunom neizvesnosti, pa smo se potrudili da im u "Kući mogućnosti" obezbedimo privremeno utočište, topli obrok, časove engleskog jezika i druge radionice... Sve ovo je na raspolaganju mladima od 18 do 26 godina, po izlasku iz sistema socijalne zaštite, a mesta ima za osmoro ljudi - kaže koordinator projekta Tatjana Dražilović iz centra "Zvezda", naglašavajući da, iako ima soba za oba pola, u novootvorenom prostoru mahom borave muškarci jer se devojke, po pravilu, rano udaju.

Oni "stanari" koji su uspeli da se zaposle imaju obavezu da plaćaju stanarinu koja se kreće u rasponu od 3.000 do 6.000 dinara, dok je za one u potrazi za radnim mestom kompletan program besplatan.

Inače, iako zvanično otvorena tek pre nekoliko dana, "Kuća mogućnosti" je počela da radi još lane u oktobru, a od tada u njoj boravi i dvadesetogodišnji Nenad Milutinović iz Požarevca. Njemu je nedavno, posle duge i teške bolesti umrla hraniteljica, pa je izgubio pravo da ostane u toj porodici, iako je sa njima od svoje petnaeste. I, sa troje "cimera" se preselio u novootvorenu oazu...


- Prvo pitanje koje sebi postavljamo po izlasku iz hraniteljske porodice glasi: Gde sada? Nažalost, često smo prinuđeni da radimo i neke loše stvari, koje ne želimo, jer nemamo izbora... Zbog toga mi "Kuća mogućnosti" mnogo znači - veli Nenad.

Trenutno, u ovom programu je šestoro mladih, a u centru "Zvezda" kažu da je finansiranje projekta obezbeđeno za naredne dve godine. Nadaju se, međutim, da će ovu uslugu biti u prilici da pružaju i po isteku tog perioda jer, kažu, u Srbiji ima oko 6.500 dece bez roditeljskog staranja, a godišnje iz sistema socijalne zaštite izađe oko 700 njih.