FOTO/VIDEO: PLES MATURANATA: A posle valcera, moravac

E. V. N.

19. 05. 2017. u 12:18

ФОТО/ВИДЕО: ПЛЕС МАТУРАНАТА: А после валцера, моравац

Foto Sofija Babović

Učenici završnih razreda srednjih škola iz cele Srbije plesali kadril i tako se pridružili vršnjacima iz evropskih gradova

TRADICIONALNIM Plesom maturanata širom Srbije, cela jedna generacija mladih obeležila je kraj detinjstva i početak zrelijeg doba. Uz taktove kadrila, a ponegde i tehno ritma, pa i tradicionalnog srpskog kola, učenici završnih razreda zaplesali su i tako se pridružili vršnjacima iz nekoliko evropskih gradova. Na glavnom gradskom trgu u Jagodini veselilo se 500 maturanata. Oni su posle kadrila Johana Štrausa, zaigrali i dva srpska kola "Užičko" i "Moravac".

Deo "Plesa sa Evropom", bili su i đaci iz Beograda, Novog Sada, Paraćina, Kikinde, Vršca, Apatina, Sremskih Karlovaca, Sremske Mitrovice, Rume, Šapca, Negotina, Smedereva, Požarevca, Aranđelovca, Kragujevca, Kruševca, Užica, Čačka, Gornjeg Milanovca, Novog Pazara, Sjenice, Raške, Pirota, Dimitrovgrada, Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka...

I gotovo svuda smenjivale su se slične slike poput one na Trgu kralja Milana u Nišu. Osmesi, sreća, ali i po koja suza bili su na licima gotovo hiljadu maturanata iz Niša.

- Emocije su me savladale. Nedostajaće mi drugari, ali to je prosto tako i drago mi je što idem dalje. Danas smo tužni, ali već sutra nastavljamo da spremamo prijemne ispite kako bi upisali ono što želimo - kaže Tomanija Jevtić, iz Trgovinske škole.

Istovremeno, kraljevački maturanti položili su i ispit humanosti pošto su se kupovinom improvizovanih kruna, po simboličnoj ceni od po 100 dinara, priključili humanitarnoj akciji za pomoć svojoj petnaestogodišnjoj sugrađanki Tanji Baltić koja od rođenja boluje od cerebralne paralize.

* Foto Sofija Babović

Inače, ideja manifestacije osmišljene u Sloveniji 2001. godine, koja je u Srbiji zaživela 2006, jeste povezivanje mladih kroz ples i muziku. A, 2011. godine postignut je Ginisov rekord u broju igrača u simultanom plesu na ovoj manifestaciji. Tada je na trgovima u 51 gradu u osam država plesalo više od 33.000 maturanata.

* Foto Sofija Babović

Uz program koji se preko radija istovremeno emituje na trgovima u svim gradovima u Srbiji i regionu, maturanti plesom šalju poruke nenasilja, tolerancije, mira i zajedništva.

A, da li je rekord ove godine oboren, znaće se ubrzo, kada se saberu podaci o učesnicima iz svih gradova.

* Foto Sofija Babović


IGROM PROTIV DIJABETESA

I NOVOSADSKI maturanti, njih oko 1.000, učestvovalo je na Trgu slobode na 11. tradicionalnoj manifestaciji koja je i ovoga puta imala i humanitarni značaj.

Mladim plesačima u crvenim i plavim majicama aktivisti Udruženja za borbu protiv dijabetesa podelili su postere s natpisom "Stop dijabetes, Novi Sad" i tako uputili poruku, radi podizanja svesti u borbi protiv te bolesti.


* Foto Goran Šljivić

Predsednik tog udruženja Radivoj Mračević je, ličnom donacijom, prigodnim poklonima nagradioo tri najšarmantnija humanitarna plesna para. Z. G.

* Foto Goran Šljivić


* Foto Goran Šljivić
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

љатиниц

19.05.2017. 15:37

Треба их вратити у школу још једном да науче српски језик! Брука због мајица!

tuzni srbica

19.05.2017. 17:21

Znam ja da se Tesla ne rada svaki dan, znam da Srbija ima mnogo pametnih mladih ljudi,znam ja da ih dzaba izvozi jer kliki pamet smeta,znam ja da se svet korak po korak kreira I da je taj prljavi interes I process odmakao? Znate li vi? Ima li u Srbiji..... ako vec nema, ima li iko normalan u NS I Vladi ili su svi olos.... Misli li iko o Srbiji, ili se ....... Zasto Srbi plesu taj ples, tradicija,podvala.... Znam ja da magarac vodi ovce, znaju li Srbi ko njih vodi.......

Miro Markovic

25.05.2017. 00:48

Iskrene cestitke svima najnovijim maturantima sirom drzave Srbije. Ovi zlatni novosadski maturanti bi trebalo da ovu njihovu tradiciju veselja nazovu "Igra" a ne "Ples". Izvinjavam se sto pisem latinicom, jer moj kompjuter nema "srbicu", ili pogresno nazvanu srbsku azbuku, koju pogresno nazvali "cirlicom".