Milovan okretao pedale za bolesnu Milu

Zoran RAJIĆ

17. 05. 2017. u 08:14

Apelujući za pomoć bolesnoj devojčici, mladi biciklista iz Sivca ostvario podvig. Milovan Bajčetić do srebra u dresu sa slikom petogodišnje Mile Panić

Милован окретао педале за болесну Милу

Humanitarnom vožnjom do srebrnog odličja,Milovan Bajčetić na ultramaratonu u Beogradu Foto Lična arhiva

POZNATI biciklista humanitarac Milovan Fiki Bajčetić (20), iz Sivca, ostvario je izuzetan podvig osvojivši srebrnu medalju na prvom dvadesetčetvoročasovnom ultramaratonu, koji je 13. i 14. maja održan u Beogradu. Na ovoj manifestaciji Fiki je učestvovao apelujući za pomoć petogodišnjoj Mili Panić iz Pirota, oboleloj od kancera, za čije su lečenje u Turskoj potrebne stotine hiljada evra. Milovan je na ultramaratonu vozio u dresu sa Milinom fotografijom i odštampanim pozivom da se za lečenje devojčice pošalje SMS, vredan 200 dinara, na 3030.

- Nisam otišao na ultramaraton da se takmičim nego da pozovem publiku i učesnike da pomognu Mili slanjem SMS. Organizatori su ponudili biciklistima mogućnost da provere koliko kilometara mogu da pređu za šest, 12 ili 24 časa. Nije mi bila želja da testiram svoju izdržljivost, pa sam računao da ću "okrenuti" samo 100 krugova, ali mi je posle nekog vremena u glavi proradila životna parola da nema odustajanja, pa sam vozio puna 24 sata i potpuno neočekivano osvojio vrhunsko drugo mesto - priča Milovan.

Trka je, pod nadzorom Svetske ultramaratonske asocijacije, održana na kružnoj stazi od 1,6 kilometara na Košutnjaku. Trajala je od 12 sati u subotu do podneva u nedelju.

- Staza je bila vrlo zahtevna, sa dosta skretanja i uzbrdica. Otežavajuća okolnost je bila ta što saobraćaj za motorna vozila u vreme trke nije bio zatvoren, iako se očekivalo da će biti, pa su neki zbog toga odustali. Prvu od ukupno tri pauze napravio sam posle šest sati vožnje, kad sam shvatio da ne osećam umor, pa sam nastavio dalje, a sa uživanjem i vrlo koncentrisano vozio sam tokom noći - ističe Bajčetić.

On je uspeo da za 24 sata pređe 476 kilometara, uprkos tome što mu prednji menjač na biciklu nije radio, pa je sve vreme morao da vozi u najtežem prenosu. Imao je problem i zato što je noću teško uočavao automobile koji su išli sa njegove desne strane, jer je zbog parazita tokoplazma pre dve godine izgubio vid na desnom oku.


- Mnogo mi je pomogao fluorescentni prsluk koji mi je, kao i dres sa Milinim likom, napravila firma "Nikteks" iz Kragujevca. Na prsluku je pisalo: "Pretičite bezbedno! Ostavite prostora biciklistima!" Iako sam se znojio, nisam hteo da menjam dres sa apelom za pomoć Mili - naglasio je Milovan.

Na srebro sa ultramaratona ponosan je kao na dokaz svoje psihičke snage.

- Ipak, medalja je samo nešto što visi na zidu, a prava pobeda biće kad Mila ozdravi - poručio je Fiki.


SVUGDE LEPO PRIHVAĆEN

OD početka aprila Milovan je dosad, pozivajući ljude da pomognu Mili, prevalio na biciklu više od 2.000 kilometara, vozeći svakodnevno po selima i gradovima Vojvodine.

- Svugde me pozdravljaju, kao što su me lepo prihvatili i na ultramaratonu, gde su, uručujući mi medalju, naglasili da sam vozio za pomoć bolesnoj devojčici - zadovoljan je Fiki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije