Voda do kraja nedelje

Sl. PAŠIĆ

27. 04. 2017. u 11:48

Zrenjaninci propustili još jedan rok, ali prečistač ipak "na vidiku". Spremni smo za probni rad, ubrzo i kvalitet, kaže investitor

Вода до краја недеље

Foto: JKP

NIJE ispoštovan ni novi rok za završetak fabrike vode u Zrenjaninu. Najava iz marta da će postrojenje za prečišćavanje biti pušteno u probni rad 15. aprila, a iz vodovonih cevi 15. maja poteći zdrava voda, pokazala se nažalost kao još jedno prevođenje žednih Zrenjaninaca "preko vode".

Kada je početkom 2015. sklopljen ugovor o izgradnji, obećano je da će fabrika vode biti završena za osam meseci. U tom roku ni ašov nije zaboden u zemlju, a onda je sve do prošlog leta najavljivano da zdrava voda "samo što nije" stigla. Novi rok za završetak postrojenja prebačen je za kraj 2016. Zatim je pomeren za 15. april ove godine, ali majstori su još na gradilištu. Kako "Novosti" saznaju, priključenje prečišćivača na vodovodnu mrežu očekuje se do kraja nedelje.

- Naš deo posla smo završili i investitoru stvorili uslove za početak probnog rada postrojenja. Uhodavanje mašina i potpuno podešavanje parametara kvaliteta vode u skladu sa standardima Republike Srbije, uslediće tridesetak dana od početka probnog rada - kaže za "Novosti" Siniša Gajin, rukovodilac poslovnih komunikacija u JKP "Vodovod i kanalizacija".

Mada je kao jedini učesnik, uslugu prečišćavanja vode na tenderu 2014. dobila italijanska grupa "Zilio", kao investitor sada se pojavljuje DOO "Sinertek" iz Beograda. Ova konsultantska porodična firma Nenada Obradovića kašnjenje u realizaciji ugovora i projekta pravda sporošću dobijanja garancije da će neko plaćati njenu uslugu. Ali, ističu, svi problemi su prevaziđeni.

- Spremni smo da počnemo probni rad. Ako ne dođe do nekih iznenađenja, verujem da ćemo uhodavanje opreme brzo završiti. I, za oko mesec dana postići zahtevani kvalitet vode - saopštio je Obradović gradskim funkcionerima, a koliko se naslućuje iz ovog obećanja zdrava česmovača trebalo bi da poteče pre početka leta...


CENA

BUDUĆI da je zabranjena za upotrebu, voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu nema ekonomsku cenu i trenutno građani plaćaju 34 dinara za kubik. Trošak prečišćavanja ići će na njihov račun, pa se očekuje poskupljenje.

GARANCIJA

PREMA ugovoru, firmi "Sinertek" uslugu prečišćavanja grad Zrenjanin plaćaće 28 evrocenti po kubiku, a uz obaveznu količinu godišnje prerade od 6,5 miliona kubika. Država je dala garanciju za plaćanje na trogodišnjem nivou od 5,4 miliona evra, koliko je otprilike i ulaganje "Sinerteka" u ovaj projekat.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije